Hårpanik inför sommaren? Lurvet är normalt!
Generande hårväxt hos kvinnor beror bara i undantagsfall på sjukdom. Vid till exempel PCOS, polycystiskt ovariesyndrom, kan kvinnor får ökad behåring i ansikte, på magen och benen. Även en del p-piller av äldre typ och epilepsimediciner kan ge ökad hårväxt. Men för det allra mesta är lurvet alltså fullkomligt normalt. De enda ställena på kroppen där människan inte har hårsäckar är fotsulor, handflator och läppar.
– Det är meningen att människan ska ha hår. Vi föds täckta av ljusa, mjuka lanugohår som ska skydda oss, förklarar hudläkaren Anne Wetter på Akademikliniken i Stockholm.
Även könshåret och håret i armhålorna är ett naturligt skydd mot bland annat fukt och svampinfektioner. Trots det rakar sig många släta över hela kroppen, särskilt nu på sommaren.
– Vad som anses vara onormal behåring är i huvudsak kulturellt betingat. Här anses det till exempel inte normalt att kvinnor har svarta hår i ansiktet, säger Anne Wetter.
I dag kan man få intrycket att kvinnor helst ska vara helt hårlösa. Den renrakade trenden gör att allt fler också vänder sig till kliniker för att ta bort hår permanent med laser. Och det är inte bara kvinnor som gör det.
– Numera kommer det även män till oss som till och med vill ta bort sin skäggväxt.
Hårväxten ökar hos många kvinnor med stigande ålder.
– Det är helt normalt och beror på att vår hormonspegel förändras, samtidigt som hårsäckarnas receptorer blir mer känsliga för de manliga könshormonerna vi har. Det här leder bland annat till en mer manlig behåring i ansiktet.
Många kvinnor väljer att plocka, raka eller vaxa bort de oönskade stråna – och får inte så sällan röda plitor i stället för hårstrån…
– Follikuliter, som det också kallas, är inflammerade hårsäckar. De är svåra att undvika när man rakar och plockar bort hår. Det kan hjälpa att peela det ställe man ska raka först. Då får man bort de döda hudceller som ligger på ytan, säger Anne Wetter.
Anne Wetter berättar att det är en myt att hårväxten blir kraftigare av att man rakar sig.
– Däremot känns stubben grövre. Har man hårväxt i ansiktet är det bättre att plocka bort stråna med pincett, rakar man sig syns det att området är rakat.
Man kan också ta bort mörka hårstrån med laser. Men trots att det ofta kallas permanent hårborttagning är det inte säkert att håret verkligen försvinner för alltid.
– Ljusstrålen i lasern värmer upp pigmentet i hårsäcken och gör så att den inte fungerar längre. Då stoppas hårväxten. Men det finns ingen garanti för att hårsäcken inte vaknar till liv igen efter några år, säger Anne Wetter.
Lättast är det att ta bort hår i ansiktet, medan hår på underbenen ofta är lite knepigare att bli kvitt för gott.
– Man ska också komma ihåg att det bara är mörka hår på ljus hud som kan tas bort. Laser biter inte på ljusa hår.
Än så länge finns inga mediciner mot generande hårväxt hos kvinnor.
– Men lider man av sin hårväxt ska man absolut söka hjälp hos en kunnig läkare som har erfarenhet av laserbehandling. Har man till exempel en PCOS-diagnos kan man i vissa fall få bidrag till hårborttagning med laser.
7 hårribla fakta om hår
Människan har i genomsnitt fem miljoner hårrötter över kroppen.
Det finns flera teorier om varför människan tappade sin päls. En är att det helt enkelt underlättade värmeregleringen när människan levde på den heta savannen, en annan är att huden är känsligare för beröring utan päls och att det gjorde det mer angenämt för människan att para sig.
Hårstrået består av ett protein som heter keratin.¨
Själva hårstrået har varken nerver eller blodtillförsel och är alltså dött.
Forskning tyder på att människan tappade ”pälsen” för cirka 3 miljoner år sedan.
Vitsen med kroppshår var, och är i vissa fall fortfarande, att skydda mot UV-strålning, reglera temperaturen och att vara ett mekaniskt skydd mot friktion.
I en enkät som RFSU gjort på kvinnor mellan 20 och 40 år svarade 94 procent att de friserar könshåret.
Källor: Allt om Vetenskap, Wikipedia, SvD m fl
Av: Vivvi Alström
BIld: Thinkstock