Därför ger sur mat en gladare kropp!
Det som gör fermenterade (syrade) grönsaker och syrad mjölk så nyttigt är att de mjölksyrabakterier som finns naturligt i livsmedlet får växa till sig i antal. De syrliga små bakterierna gör att andra, mer skadliga, bakterier inte trivs lika bra i våra slemhinnor. Därför håller mjölksyrabakterierna – som kallas probiotika – oss friskare.
– Mjölksyrabakterierna hjälper också kroppen att ta upp mer av vissa livsnödvändiga vitaminer och mineraler, säger Ann-Sofie Sandberg, professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers i Göteborg.
Bland annat gäller det järn och zink, som blir mer lättillgängliga för kroppen av syrade livsmedel. Under själva jäsningen kan det också bildas vitamin B12 och folsyra. De mjölksyrade grönsakerna har dessutom en fördel jämfört med tillagade grönsaker: de probiotiska bakterierna finns kvar eftersom grönsakerna i princip är färska. Om vi värmer grönsakerna dör probiotikan.
– Syrning är också ett sätt att få ner grönsakernas GI-värde. Det ger en långsammare blodsockerhöjning vilket gör att man håller sig mätt längre, förklarar Ann-Sofie Sandberg.
Men nu är det inte bara grönsaker som går att jäsa hemma. En trend är att göra kombucha, ett asiatiskt hälsote, som får jäsa med socker och mjölksyrakultur. En svensk och betydligt mer lättlagad hälsodryck är den klassiska filbunken.
– Egen filbunke kan man lätt göra av mjölk. Man kan sedan spara en liten klick av den till nästa filbunke, precis som med surdeg, där man sparar en bit deg med bakteriekultur till nästa bak, säger Ann-Sofie Sandberg.
Även kimchi, koreansk kålsallad med chili, är i ropet. Salladen är klassad som en av världens fem mest hälsosamma super foods. Bland de andra superlivsmedlen på listan finns oliver, soja och yoghurt – som även de är syrade. Så surt är verkligen sunt, om man får tro världens hälsoexperter.
Så här enkelt fixar du syrade delikatesser!
Kimchi
6 portioner
1 kg salladskål, det går också att använda pak choi, ett slags asiatisk mangold
1 dl havssalt
125 g färsk rättika
1 msk riven ingefära
1½ msk pressad vitlök
1½ dl hackad purjolök
2 msk koreanskt chilipulver (kan bytas mot 2 msk kajennpeppar och 2 msk paprikapulver)
½ msk socker
½ msk asiatisk fisksås
Gör så här:
Riv eller skär kålbladen i stora, grova bitar. Lägg kålen i en stor bunke med vatten och salta. Lägg på en tallrik med en tyngd på så att kålen blir pressad ner under vattnet. Låt stå en dag i rumstemperatur. Skölj bort överflödigt salt. Skala och strimla rättikan. Blanda ingefära, vitlök, purjolök, rättika, chilipulver, socker och fisksås till en röd pasta och gnid in i kålen, även mellan bladen. Rulla ihop och lägg ner kålbladen tätt i en burk med lock som sluter tätt. Låt stå i rumstemperatur i ett dygn för att få i gång mjölksyrajäsningen. Ställ burken i kylskåp i en vecka, sedan är det klart att äta!
Filbunke
1 l standardmjölk
1 dl vispgrädde
1 dl filmjölk
Gör så här:
Värm mjölken till strax under kokpunkten (90 grader). Låt svalna till rumstemperatur. Blanda grädde och fil. Rör ner i mjölken. Häll upp i portionsskålar och täck med plastfilm. Låt stå i rumstemperatur i ett dygn tills blandningen stelnat. Kyl före servering. Servera med bär, kanel eller malen ingefära.
Här är några livsmedel som redan är fermenterade:
Crème fraiche
Surkål på burk
Filmjölk
Saltgurka
Salami
Soja
Surströmming
Asiatisk fisksås
Oliver
Medvurst
Yoghurt
Källa: Tasteline och Ica
AV: Vivvi Alström
BILD: Thinkstock