Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

7 tanketips som kan förlänga ditt liv

19 jan, 2016 
Tänk om man kunde tänka sig piggare och friskare? Det kan du, här är sju bra sätt att fundera på!
Annons

1. Gör en själv-check

Börja med att titta på dig själv. Hur tror du att andra uppfattar dig? Som en glad person eller en som klagar och är negativ? Du kanske till och med kan fråga personer i din omgivning hur de upplever dig? Om de medger att du kan vara lite negativ – eller om du till och med har den känslan själv – kan det vara läge att göra en förändring i ditt sätt att tänka. Ett bra boktips är Learned Optimism av Martin Seligman.

2. Rensa ut det negativa

Alla intryck påverkar oss – och det kan finnas saker i din närhet som får dig att bli nedstämd och orolig utan att du är medveten om det. Det kan vara sorgliga filmer, kriminalserier på tv eller obehagliga böcker – eller kanske till och med någon i din närhet. Prova att se hur det känns om du undviker intrycken ett tag. Ett steg till att bli mer positiv är att dra ner på negativ input.

3. Fokusera på det positiva

Skriv ner tre positiva saker från varje dag. Det behöver inte vara något storartat, men något som gjort dig glad. Gå sedan tillbaka och läs de här anteckningarna om du känner dig nere. Då kanske du känner att livet inte är så jobbigt ändå!

Annons

4. Älta på rätt sätt

Försök att inte älta sådant du inte kan påverka, till exempel väderkaos eller varför du inte fick det där jobbet. Tänk i stället: Vad har jag lärt mig av det här, och hur går jag vidare? Försök hitta något positivt och se det från ett annat perspektiv. ”Okej, jag kanske inte fick jobbet, men egentligen passar min kompetens bättre på ett annat ställe.” Om du ställt till det för dig eller någon annan, försök hitta ett sätt att lösa problemet i stället för att älta det.

5. Bli din egen terapeut

Om du känner dig nere, försök se på dig själv utifrån. Vad skulle du ha gett för råd till en annan person i din situation? Ge dig själv samma råd och peppning, till exempel: ”Jag tycker inte att du behöver oroa dig över det här, det kommer att lösa sig.” På så sätt blir du din egen terapeut.

6. Skapa syntetisk lycka

Det går att lura hjärnan att du är lycklig. Föreställ dig att du ska på en anställningsintervju som du är väldigt nervös inför. Intala dig själv att du kommer att få jobbet och gå till intervjun med den lyckliga känslan – det kommer att göra dig mycket mer avslappnad. Helt enkelt: Tänk positivt och leta rätt på godsakerna om du hamnar i en tuff situation. Genom att göra det kan du skapa en känsla av glädje. Du kanske till och med kan skapa egna mantran som lugnar ner dig!

Annons

7. Se allt du har

Om något inte funkar i våra liv eller om vi känner att någon inte gillar oss kan vi lätt låta det spilla över. Plötsligt tror vi att det gäller hela vårt liv: ”Inget går som jag vill, ingen tycker om mig …” Säg till dig själv: ”Bara för att jag inte fick det där jobbet så betyder det ju inte att jag gått miste om allt bra i mitt liv. Jag har en bra relation, bor i ett land där det är fred och demokrati…” Eller: ”Hur rimligt är det att INGEN skulle tycka om mig?” Tänk på alla värdefulla relationer du har och vad du egentligen tycker om personen som inte verkar gilla dig. Hur viktig är hon för dig, egentligen?

Källa: Nisse Simonson, läkare och författare

 

Tips: Känslig och lättsårad? Du kan vara en HSP…

 

AV: Anna Sundesten

BILD: Thinkstock

Annons