Tidscoachen: Så får du mer tid i vardagen
Namn: Dorotea Pettersson
Ålder: 42
Familj: Man, två barn på 11 respektive 6 år, en hund
Bor: I Göteborg
Gör: Tidscoach, på företag och för privatpersoner. Har gett ut bland annat boken Tid för te.
Vad är vanligast att inte hinna med?
Sig själv. Att göra roliga saker, träna, ta en promenad, läsa böcker, vila, reflektera…
Kan alla få mer tid över?
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Ja, i princip. Så länge allt man ”ska” hinna bara är ostrukturerade tankar känns det ofta oöverstigligt. Men när man benar ut, skriver ner eller ritar in i ett cirkeldiagram vad man har att göra under en vecka – och mäter hur lång tid varje sak tar – märker många att det inte är så mycket som man först upplevde. Tidsbrist är till stor del en känsla, och den kan man förändra.
Underskattar man inte också ofta hur lång tid saker tar?
Jo, det är ganska vanligt. Då får man tänka att dygnet har ett visst antal timmar. Vad är rimligt att hinna på den tiden? Vad vill jag hinna med?
Vad kan man göra mer?
Ifrågasätta alla ”måsten”. Det finns ofta en mängd saker vi gör, eller tänker att vi borde göra, som vi kan välja bort. Brukar du till exempel stryka alla kläder, och samtidigt känner att du inte har tid att gå i skogen? Mät tiden strykningen tar. Och fråga dig: Är det mer värt för mig att stryka mindre och få tid till skogspromenader? Eller vill jag fortsätta välja strykningen? Vad jag än beslutar blir jag medveten om att jag har ett val, och det gör mig mindre stressad. Jag känner större frihet att påverka min tid och mitt liv.
Finns det tidstjuvar som vi inte märker?
Ja, det är jättevanligt. Ofta sitter vi till exempel med Facebook eller slötittar på tv på kvällen, men tänker inte på hur länge. Och att det tar tid från annat som vi kanske hellre skulle göra.
Hur får man mer egentid?
Planera in det utifrån dina förutsättningar. Att resa till och från jobbet upplever till exempel många som slöseri med tid. Fråga dig: Kan du göra om det till något annat, kanske till egentid? Man kan ju läsa eller lyssna på böcker, på tåget och i bilen. Vill du träna? Du kanske inte hinner gå på pass, men kan säkert hinna med en rask 20-minuterspromenader på lunchen.
Hur har det varit för dig?
För några år sedan vaknade mitt yngsta barn klockan sex varenda morgon. Och jag var så frustrerad över att aldrig få tid till mig själv. Har alltid varit en inbiten kvällsmänniska. Ändå bestämde jag mig för att börja gå upp fem på morgonen, för att kunna skriva böcker. Och jag märkte att det går precis lika bra att vara kreativ i gryningen, som sent på kvällen! Sova är förstås viktigt också. Jag lägger mig vid tio och får mina sju timmar per natt, som jag behöver. Dygnet har ett visst antal timmar, som sagt.