TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Hur ska jag träna för att inte få så hög puls? Experten svarar!

08 okt, 2019 
AvNina Jakobson
Träna lågintensivt, som yoga, för att slippa höga pulshöjningar, tipsar MåBra:s träningsexpert Sandra Friberg.
Går det att träna effektivt utan att pulsen rusar? MåBra:s träningsexpert Sandra Friberg tipsar om bra och lågintensiv träning.
Annons

FRÅGA: Jag vill så gärna träna men har så svårt för när pulsen går upp för mycket. Har en utmattning bakom mig och får lätt ångest när jag anstränger mig. Det är helt enkelt obehagligt när jag tar i för mycket. Hur ska jag lägga upp träningen för att det ska fungera för mig? Eller går det inte att träna utan att pulsen rusar?

/Eva

Träna lågintensivt och undvik hopp!

SVAR: Du är långt ifrån ensam om detta, det är många som har samma problematik eller som helt enkelt bara vill träna försiktigt.

Det finns flera olika träningsformer du kan testa. Först har du ju vanliga promenader. Att promenera är ett lysande exempel på lågintensiv träning och här kan du själv reglera tempot och sträckan. Hitta några fina stråk där du även kan njuta av naturen sam- tidigt!

Cykla i ett lugnare tempo räknas också som lågintensiv träning.

Sen har du yoga som är väldigt lugnt, men där du ändå utmanar kroppens rörlighet och flexibilitet och samtidigt får mental avkoppling (och det är ju jättebra just om du har en utmattning bakom dig).

Annons

Du kan även styrketräna och träna hemma på en lågintensiv nivå. För att undvika att pulsen går upp för mycket ska du inte lyfta för tunga vikter, välj i stället lite lättare. Här kan du jobba med 1–2-kiloshantlar eller minibands (små gummiband).

Ett annat tips är att inte röra dig upp och ner utan att hela tiden jobba på samma nivå, till exempel stående. Pulsen rusar snabbt om du rör dig i vertikalt led, det vill säga från golvet till stående. Undvik också att hoppa, gör i stället rörelserna lugnt och kontrollerat.

Men det allra viktigaste är att du hittar träningsglädjen igen. Det gör du genom att långsamt och försiktigt börja testa dig fram.

Anpassa hela tiden träningen utifrån dig – det ska kännas bra och du ska känna dig trygg i det du gör. Gör du det så kommer resten att falla på plats och i framtiden kanske du känner att det inte är lika obehagligt om pulsen går upp lite – det är så kroppen fungerar vid ansträngning, och det är helt normalt och inget farligt.

/Sandra

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Hur sänker jag min höga puls?

Träningsexperten: Så blir du av med putmagen

Hur gör jag träningen mer effektiv? Experten svarar!

Hur tränar jag min onda rygg?

Testa vår kurs:

Hållbar viktminskning med Anki Sundin. Puff.
Annons