Gör träningen dig tjock? Här är risklistan!
Här är de vanligaste misstagen som Katarina Woxnerud, personlig tränare, stöter på hos både nybörjare och vana motionärer.
Tänk på det här om du…
…är en godisråtta som motionerar för att inte bli tjock
Ett av de vanligaste missförstånden är att man kan unna sig skräpmat och godis om man motionerar regelbundet. Tyvärr är det inte så att fett och socker automatiskt sköljs bort av ett svettigt gympapass. Effekten kan bli så fel att du bygger upp fettdepåerna i stället för musklerna. För att öka muskelmassan krävs näringsrik mat och protein. Annars kan träningen bryta ner musklerna och då lägger du snabbt på hullet.
… gör situps för att få bort bullen på magen
Många sliter med situps för att få plattare mage. Men effekten kan bli den motsatta – putet ökar! Det beror på att situps bygger upp ytliga och kraftiga muskler som buktar ut som en limpa mitt på magen. Gör i stället stabiliserande balansövningar. Du kan antingen använda balansplatta eller stå på ett ben när du borstar tänderna exempelvis. Yogaövningar är också bra för magmusklerna.
… äter mycket för att orka träna
Många tror att det är fritt fram för jätteportioner när man tränar. Men tyvärr är det inte så många kalorier som man gör av med. Ett joggingpass på 30 minuter motsvarar kalorierna i en ostsmörgås eller ett par små bananer. Styrketräning förbränner ännu mindre. Om man inte tränar på elitnivå bör man alltså undvika att öka portionsstorlekarna om man inte vill gå upp i vikt. Man bör däremot se till att äta näringsrik proteinmat som kroppen kan använda som byggstenar för musklerna. Undvik tomma kalorier som i godis, pizza, läsk och så vidare.
… motionerar för att lindra stress
Tillfälliga stresstoppar kan kapas med viss fysisk aktivitet som promenader och lugn joggning. Men är man mitt inne i en svår stressperiod kan träning göra mer skada än nytta – och öka på bukfetman! Stress triggar produktionen av kortisol som gör att kroppen lagrar fett runt magen. Det gör även hård konditionsträning som bollsporter, spinning och löpning! Yoga, pilates, tai chi och andra bodymind-pass hjälper dig däremot att både platta till magputet och spola bort stresshormonerna.
… dricker sportdryck efter passet
Många sport- och återhämtningsdrycker innehåller fruktos, ett ämne som stimulerar fettbildningen och anses vara en bov i fetmaepidemin! Välj bort sådana drycker, annars riskerar du att gå upp i vikt. Ett glas mjölk och en banan är en perfekt näringsboost direkt efter träningen. Sedan fyller du på med en näringsrik måltid bestående av kött eller fisk som ger protein, och långsamma kolhydrater från fullkornsprodukter och grönsaker.
… tränar på fastande mage för att kunna lyxa efteråt
Musklerna behöver energi från både fett och kolhydrater när du tränar. Om du inte har ätit före passet kommer du inte orka ta i. Du springer kanske långsammare, orkar inte ta ut dig på spinningpasset. Lägre intensitet under träningen gör att kaloriförbränningen hålls nere. Om du sedan kompenserar med något extra gott efteråt kan kaloriintaget hamna på plus. Och överskottet slussas in i fettdepåerna.
… motionerar för att kompensera för stillasittande i vardagen
Vardagsmotion betyder mer för vikten än några stenhårda träningspass i veckan. Stillasittande är både fettbildande och farligt för hälsan. För att hålla vikten i schack och kroppen vid hälsa bör du gå minst 10 000 steg per dag och ta rörelsepauser varje timme. Man bör se träningspassen som en bonus, inte basen för den fysiska aktiviteten.
… tränar för att motverka bort sötsug
Det stämmer att träning kan ta udden av sug efter fet och söt mat. Men det kan också ge upphov till exempelvis godisbegär. Det beror på att kolhydratlagren töms under ett träningspass och kroppen skriker efter snabb energi. Eftersom socker är den snabbaste energikällan kan det vara svårt att stå emot frestelser, i synnerhet om man inte fyllt på med näring före passet. Ha alltid en yoghurt, mjölk eller en banan till hands efter att du har tränat.
AV: Eva Boholm BILD: Thinkstock