Utbrända överläkaren: "Stressen gör att hjärnan krymper"
På bloggen En psykiaters funderingar delar Niklas Nygren, överläkare på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning, med sig av kunskap och insikter. Inte minst kring utbrändhet, stress och utmattning – något som drabbade honom själv för drygt ett år sedan.
I inlägget med talande titeln Utmattningssyndrom berättar han vad som hände på jobbet dagen då hans kropp och hjärna till slut sa ifrån.
”Jag kunde inte längre utföra mitt arbete. Jag blev sittande på min stol. En fas-säkring gick i hjärnan, som vår psykolog uttryckte det.”, skriver han.
Samma stol tog det honom 1,5 timme att resa sig ur. ”Tur att jag inte hade någon patient som väntade”, skriver han.
Niklas Nygren förklarar också hur stresshormoner fungerar och påverkar kroppen:
”Modern forskning visar att stress och närmare bestämt stresshormoner fungerar frätande på hjärnan över tid. Att konstant bada hjärnans nerver i stresshormoner gör att de faktiskt krymper. Nervändarna drar sig tillbaka och det blir glapp i kontakten mellan olika nerver.”
Att jobba bort orsakerna till stress och mildra dess verkan är avgörande för att vi ska förbli friska. För ofta har det gått för långt när stressens effekter syns i vardagen, menar han.
Han förklarar också att hjärnan kan läka och nerverna kan växa tillbaka. Men att det tar tid. Väldigt lång tid.
Hjärnforskaren: Så skadas din hjärna av utbrändhet
När hjärnan konstant badar i stress störs till slut massa viktiga funktioner ut helt. Martin Ingvar är professor, överläkare och specialist på stress och utbrändhet. I Malou efter 10 förklarar han vad som händer i kropp och själ när stressen gått för långt.