Dålig sömn ökar risken för övervikt
Forskare från Uppsala universitet har kartlagt vilka regioner i hjärnan som styr vår aptit. Med hjälp av magnetröntgen har man undersökt hjärnorna hos 12 normalviktiga personer och analyserat reaktionerna när de fick se bilder av olika livsmedel. Forskarteamet lät försökspersonerna se samma bilder efter en natt med normal sömn och sedan efter en natt helt utan sömn.
När reaktionerna sedan jämfördes kunde forskarna se tydliga skillnader.
– Efter en natt av sömnbrist visade studenterna hög aktivering i ett område av hjärnan som är involverad i människans vilja av att äta. När vi betänker att sömnbrist är ett ökande problem i det moderna samhället visar våra resultat att dåliga sömnvanor kan påverka människors risk att bli överviktiga på lång sikt, berättar forskaren Christian Benedict.
Han har tidigare kunna påvisa att en enda natt av total sömnbrist minskar omsättningen av näringsämnen och ökar hungernivån påföljande morgon.
– Därför är det viktigt att sova ungefär åtta timmar varje natt för att hålla en stabil och hälsosam kroppsvikt, säger Christian Benedict.
BILD: Thinkstock