Magbakterierna som gör dig smalare
Forskarna har studerat mag- och tarmbakteriernas inverkan på vikt och hälsa, med särskilt tonvikt på tarmsjukdomar som IBS och Crohns. I en delstudie fokuserade man på bakteriernas koppling till övervikt, där tvillingpar med olika bmi agerade försökspersoner.
När man överförde bakterier från den överviktiga tvillingen till en grupp möss gjorde forskarna en häpnadsväckande upptäckt: mössen gick omedelbart upp i vikt. Men när bakterier från den normalviktiga tvillingen överfördes till mössen förblev de smala.
Och när möss som blivit tjocka på grund av ”feta” magbakterier fick magbakterier från den smala tvillingen så gick de istället ner i vikt – utan att ändra sin kost, som i det här fallet bestod av traditionella gnagarpellets.
Så påverkar kosten och magbakterierna varandra
I ytterligare tester fick mössen äta fet mat, komponerad efter samma proportioner som snittbefolkningen i USA äter.
Forskarna noterade då att feta möss som fick fet mat med lite frukt och grönt förblev feta – trots att de fick ”smala” bakterier. Först när de inkluderade grönsaker och frukter i sin kost kunde bakterietypen som främjade viktnedgång ta över.
Studien är något av en sensation i forskarvärlden, där fler ledande universitet hoppas kunna studera kopplingen mellan magbakterier och vikt. Målet är självklart en lösning på västvärldens överviktsproblem, som förhoppningsvis kan lösas med hjälp av naturliga mikroorganismer.
BILD: Thinkstock