Öka förbränningen & minska måtten - allt om ditt kroppsfett!
Har du någonsin funderat på varför det är så svårt att gå ner i vikt och att sedan hålla vikten? Kan man skylla det på generna, en låg ämnesomsättning eller på att man råkar ha fler fettceller än andra?
MåBra har samlat värdefulla fettfakta från en tidigare intervju med Mikael Rydén, docent och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
Hur många fettceller har en normal kvinna?
– Fettcellsantalet hos en vuxen normalviktig person, oavsett kön, är cirka 40-50 miljarder. Hos en fet/överviktig person är antalet det dubbla.
Varför har vi fett på kroppen och vad är det bra för?
– Fettväven räknas som ett eget organ. Den lagrar energi och är ett viktigt isoleringsmaterial. Vår fettväv reglerar också blodsockernivåerna och bildar bland annat hormonet leptin, som hämmar vår aptit.
Stor guide: Så ökar du fettförbränningen!
Klicka här: Stor guide: Så ökar du fettförbränningen!
Så om man är överviktig och har mer fettväv borde man egentligen vara mindre hungrig?
– Ja, det borde vara så, men det verkar som att vissa personer inte reagerar på leptin och fortsätter att vara hungriga. Den här formen av leptinresistens gör att man kan ha mycket leptin, men ändå känna hunger. Men vi äter också av andra skäl än av hunger, till exempel som tröst och av sociala skäl.
Varierar mängden fettceller under olika perioder i livet?
– Antalet fettceller stiger fram till tonåren, sedan är antalet konstant livet ut. Därför är det viktigt att inte bli fet som barn, det leder till att man kommer att ha fler fettceller som vuxen. Men vi har inte samma fettceller hela livet eftersom de omsätts. På tio år har alla fettceller bytts ut, men antalet är detsamma som tidigare.
Vad är det som avgör hur många fettceller man har (och om man har lättare att gå upp i vikt)
– I första hand är det kombinationen av de gener man har. Det handlar alltså om vilka föräldrar man har.
Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!
Klicka här: Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!
Har personer med fetma fler fettceller än normalviktiga personer?
– Ja, feta har fler och i snitt större fettceller än normalviktiga. Fettceller har alltså olika storlek. Alla har vi både små och stora fettceller.Vissa personer har större medelstorlek på sina fettceller vilket är en riskfaktor för diabetes.
Stora fettceller är alltså elakare?
– De frisätter mer skadliga ämnen, bland annat substanser som minskar känsligheten
Kan man förebygga stora fettceller?
– Ofta är storleken genetisk, men man kan påverka den i viss mån genom att hålla vikten.
Är överviktiga personers fettceller även mer aktiva?
– Nej, det kan man inte säga. Men vissa typer av fett, som bukfett, är mer aktivt och frisätter skadliga ämnen som har en direkt påverkan på levern. Päronfetma, då man har fett kring stussen, består av mer inaktivt fett och är mindre farligt.
Så snabbt blir maten till skadligt bukfett
Läs mer: Så snabbt blir maten till skadligt bukfett
Kan man skylla fetma på generna?
– Nej. Men de kan vara en förklaring till att vissa har svårare att gå ner i vikt, medan andra har svårare att gå upp i vikt.
Har överviktiga personer en långsammare ämnesomsättning än smala?
– Det är en myt att feta skulle ha fel på ämnesomsättningen. Visserligen kan en del personer ha en låg ämnesomsättning på grund av låg sköldkörtelaktivitet. Men det är mycket ovanligt att fetma beror på det.
Vad händer med fettet när man går ner i vikt?
– Det förbränns i en process som kallas lipolys. Då bryts lagrat fett upp i fettdrop par och förs ut i blodet. Där tas det upp av lever och muskler. Fettcellerna krymper, men antalet fettceller minskar inte.
Alla rätt för hälsan: MåBra:s fettskola!
Mer om fett: Alla rätt för hälsan: MåBra:s fettskola!
AV: Vivvi Alström
BILD: Thinkstock