Så går du ner i vikt utan att vara hungrig
En vanlig missuppfattning är att man går ner i vikt genom att hoppa över måltider. Men studier visar att den som äter 4-5 mål dagligen är bättre på att hålla koll på kaloriintaget än den som äter 1-2 stora måltider. Regelbunden kost är jätteviktigt vid viktnedgång.
Här är några tips på hur du kan äta för att hålla hungern borta och samtidigt gå ner i vikt.
Läs också: Hungrig hela tiden? 7 anledningar till falsk hunger
1. Välj fullkorn och fibrer
Fullkorn och fibrer mättar länge. Satsa därför på fullkornsbröd, fullkornspasta och havregrynsgröt. Toppar du maten med frukt och bär får du en extra fiberboost! Kontrollera innehållet på maten så ser du högt fiberinnehåll produkten har.
2. Ät mer grönsaker, frukt och bär
Om du blir hungrig mellan målen – välj i första hand frukt och var restriktiv med nötter som ger extremt mycket energi. Vill du dra ner på kolhydrater, byt ut all en del pasta mot grönsaker, så sparar du en del kalorier. Se alltid till att fylla minst halva tallriken med grönsaker.
Läs också: Maten som gör att du tappar kilon – utan hunger!
3. Välj hälsosam snabbmat
Det går att hitta snabbmat är kalorisnål. Men var alltid försiktig med såsen. En bakad potatis är ett hälsosamt alternativ tills den fylls med sås gjord på majonnäs. Här kan du ta del av vår lista på hur många kalorier snabbmaten innehåller.
Några smala alternativ:
- Sallad med fettfri dressing
- Grov baguette
- Wraps
- Bakad potatis
- Falafel
- Sushi
4. Drick mycket vatten
Drick ett glas vatten eller två innan du ska äta, eller när du känner ett sug efter något onyttigt. Många förväxlar nämligen hunger och sug med törst. Några fruktskivor i vattnet eller en kopp örtte kan öka mättnadskänslan, eftersom smaklökarna används.
Dessutom kräver fiberrik mat vätska för att kunna svälla i magen och ge mättnad. Utan vatten finns risken istället att du blir förstoppad.
5. Ät mindre och långsamt
Många har svårt att veta hur mycket man ska äta. Uppfattningen om vad som är en normal portion kan lätt missuppfattats eftersom många restauranger och snabbmatskedjor serverar enorma portioner. Ät långsamt och njut av maten, så du lär dig att uppskatta mindre portioner. Dessutom registrerar hjärnan mättnadskänslan bättre om du äter långsamt.
6. Ät protein vid varje måltid
Protein ger en mättnadskänsla som varar längre än den man får genom kolhydrater och fett. Satsa på proteiner från magert kött, yoghurt, ost, nötter. Fisk , magert kött, kyckling och skinka är bättre än exempelvis bacon och salami.
Läs också: Skillnaden mellan psykisk och fysisk hunger
7. Ät en rejäl frukost
En rejäl frukost, med exempelvis gröt eller ägg, ger en bra start på dagen och minskar risken för att du ska bli hungrig alltför snabbt. Ät mycket fibrer och försök att få dig i 15-20 procent av det dagliga behovet redan nu.
8. Ät varm mat
Varm mat mättar bättre än kall! Om du äter en kall måltid – avsluta gärna med en kopp grönt té!
9. Rör på dig
Forskning visar att motion ökar hjärnans förmåga att känna mättnad. Vissa som äter för mycket och sällan rör på sig saknar en viss förmåga att känna fysisk mättnad. Det innebär att de behöver mer mat än andra för att känna sig mätta.
10. Sugen på något annat?
Vill du egentligen ha en kaka – eller en kram? Alla luckor kan inte fyllas med mat. Ibland är vi mer sugna på lycka och kärlek än mat, men tenderar att hamna i kylskåpet i stället. Fråga dig själv vad du verkligen behöver, och om du använder mat för att uppfylla ett känslomässigt behov.
Av: Anna Sundesten
Källa: KK.no och Marie Tegnér
Bild: Thinkstock