6 härskartekniker – och hur du stoppar dem
Härskarteknikernas enda syfte är att manipulera och förminska. Här ser du 6 vanliga metoder, som kan förekomma i sociala sammanhang både i hemmet och på jobbet. Lär dig känna igen dem i tid – så slipper du bli kränkt och sårad!
Se också – Elaine ger svar på tal på "tillbaka på jobbet"-härskartekniker.
6 vanliga härskartekniker – och hur du stoppar dem
Projiceringsmetoden
Du får skulden för det du klagar på, trots att du inte har något med det att göra mer än att du drabbas.
Scenario: Du säger till din chef att du upplever en för stor arbetsbörda. Chefen skjuter över problemet på dig genom att säga: ”Det är faktiskt ett aktivt val från din sida att du ska göra allt så perfekt.”
Säg: Menar du att jag ska prioritera att prestera mer slarvigt för att kunna göra större kvantitet? Tar du på dig att gå igenom allt jag gör så att det inte blir några fel?
Komplimangmetoden
Vänlig men lömsk teknik som syftar till att du ska göra något utöver det förväntade.
Scenario: ”Du som är en sådan stjärna på det du gör, du skulle väl kunna göra det här och det här också”, säger chefen och ler uppskattande.
Säg: Vad kul att du tycker att jag gör ett bra jobb, och tack för förtroendet med fler arbetsuppgifter. Men tyvärr blir det nog svårt att hålla samma kvalitet om jag får så mycket mer att göra.
Stereotypmetoden
Särbehandling och bestraffning av en person som gör något mer än det som förväntas.
Scenario: Några manliga vänner till dig snackar om att gå på fotboll. De har inte frågat dig, eftersom de förutsätter att du är ointresserad på grund av ditt kön.
Säg: Om du vill gå, så tala bara om det. Om du inte vill ska du ändå ifrågasätta: Frågade ni inte mig för att jag är tjej? Jag är bara lite nyfiken på hur ni tänkte.
Uteslutningsmetoden
Osynliggörande av en person, när man utesluts i ett samtal eller någon snor din idé.
Scenario: Du märker att stämningen i ett rum ändras när du börjar prata. Det blir tyst och blickar utbyts.
Säg: Vad tyst det blev. Är stämningen annorlunda nu när jag pratar eller är bara jag som tycker det? Ställ en öppen fråga och försök att låta nyfiken.
Hierarkimetoden
När man använder sitt överläge för att trycka ner andra.
Scenario: Du har tagit ett eget initiativ på din arbetsplats, vilket inte uppskattas av chefen. Hon/han blir arg och höjer rösten: ”Jag är din chef, du gör som jag säger!”
Säg: Låt mig förklara varför jag tyckte att det jag gjorde var bra. Tycker du det jag säger är en dålig idé så säg gärna varför efter att jag har fått chansen att förklara.
Tidsmetoden
Att betona att någon är äldre, yngre eller ny på jobbet.
Scenario: Du är ny på jobbet och har köpt kaffebröd för egna pengar. När du frågar chefen om du kan få pengar för utläggen svarar denna: Du har inte varit här så länge, eller hur? Du vill ha pengar före andra som varit här mycket längre än du, det är ganska krävande av dig.”
Säg: Jag vill inte ha pengar före någon annan. Jag utgår från att vi får tillbaka utläggen tillsammans. Är jag mer krävande för att jag varit här en kort tid?
AV: Julia Collinius och Anna Carsall BILD: Thinkstock
…
Läs mer: