Quiz Husdjur Humor Horoskop Hem & inredning

12 klassiska sommarmyter – vet du vilka som är sanna och falska?

29 jul, 2021
AvLinn Seipel
ett bi, ett blixtnedslag och en manet
Urin lindrar stinget från en brännmanet och ”om svalorna flyger lågt blir det regn” – stämmer de klassiska påståenden eller är det seglivade myter? Vi har svaren.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
4 myter och fakta om vatten du borde veta omBrand logo
4 myter och fakta om vatten du borde veta om

Man kan inte gå en hel sommar utan att minst stöta på några av följande, ibland smått absurda, myter. Men finns det någon sanning i dem eller är allt påhitt? Se hur god koll du har på vad som gäller!

11 påståenden om sommaren – myt eller sanning?

1. Du är gladare på sommaren

SANT

Flertalet studier har visat på att ett underskott på D-vitamin går att återfinna hos många som utvecklar årstidsbunden depression, rapporterar Illustrerad vetenskap. Därför menar forskarna på att vi faktiskt mår lite bättre när vi möts av solljus.

2. På sommaren växer håret snabbare

SANT

Värme genererar ett ökat blodflöde i hårsäcken vilket skyndar på hårväxten, enligt Karolinska Institutet. Håret växer alltså några millimeter extra på sommaren gentemot under vinterhalvåret.

kvinna med långt hårmm

3. Gummistövlar skyddar vid blixtnedslag

FALSKT

En blixt kan leda en strömstyrka på 100 000 ampere och vid nedslag klyva träda och förvandla sand till glas. Ett par gummistövlar kommer således tyvärr inte hjälpa, menar Leif Sandahl vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Annons

4. Kissa på såret från en brännmanet

FALSKT

Studier har till och med visat att kiss på stinget direkt förvärrar giftet från brännmaneten. 1177 rekommenderar i stället att du sköljer såret med havsvatten för att få bort taggarna. Om de inte går bort kan man försöka skrapa bort dem med ett föremål med lite kant, såsom ett bankkort.

Väljer du helst stilla vatten eller vatten med bubblor?

Man kan även dra bort dem med en bred tejp eller försöka raka bort dem. När man fort bort så mycket som möjligt av de giftiga taggarna kan man skölja med varmt vatten för att lindra effekten av det förlamande nervgiftet.

5. Kåta människor blir mer myggbitna

SANT

…Till viss del! Det finns många faktorer som lockar myggen till vissa människor framför andra. Doften av våra könsferomoner som utsöndras när vi är sexuellt upphetsade är en av dem. Här är åtta andra orsaker varför vissa blir fler myggbitna än andra.

6. Det kommer regna dagen efter om svalorna flyger lågt

SANT

Lufttrycket som kommer inför regn påverkar insekterna i den mån att de flyger lägre. Svalorna som äter insekterna anpassar således också sin flyghöjd, för att kunna äta upp dessa. Det berättar ornitologen Olof Jönsson för SVT.

Svalor som flyger lågt

7. Du behöver inte sova lika mycket på sommaren

SANT

Vår dygnsrytm påverkas av ljus och mörker och under dygnets mörka timmar produceras hormonet melatonin som gör oss sömniga. Tvärtemot gör alltså solljus oss piggare, och därför sover vi i regel mindre på sommaren.

Annons

8. Du kan inte bränna dig om det är mulet

FALSKT

Tunnare moln skyddar inte mot solens strålar alls särskilt mycket, utan kan släppa igenom upp till 90 procent strålning. Det är därför i princip lika viktigt att smörja in sig en molnig dag på stranden.

Går man på de här är risken att man lämnar större …

9. Du blir svalare om du duschar varmt

SANT

När varmvatten rinner över huden öppnar kärlen i huden sig och kan lättare släppa ut värme, något som hjälper kroppen att kyla ned sig själv. Man rekommenderas därför ta en het dusch innan läggdags varma sommarnätter för att få en behagligare kroppstemperatur och också somna enklare.

10. Du blir mindre sjuk på sommaren

SANT

Förkylningar och influensavirus är vanligaste under vintermånaderna, detta då dessa partiklar inte trivs lika bra i värme och fukt som i kall och trott vinterluft.

11. Skynda att sug ut giftet från ett bistick

FALSKT

Det finns inga studier som stödjer att detta skulle lindra smärtan efter ett bistick, rapporterar Illustrerad vetenskap. Snarare riskerar du att infektera såret, då munnen innehåller mycket bakterier. Det kan dock vara bra att försöka få ut gadden, då denna på ett bi fortfarande innehåller gift. Detta gäller dock inte vid getingstick.

bi som pollinerar en blommaaa

12. Kryssa myggbett med nageln så slutar de klia

FALSKT

Detta fungerar inte, utan kan i själva verket riskera att få in bakterier i bettet, vilket i sin tur kan leda till infektion. Pröva istället att stryka det kliande bettet med kortisonkräm, alsolsprit eller en kall kompress.

Källa: 1177, SVT, Illustrerad vetenskap, Nyheter 24, Karolinska Institutet.

Foto: TT/Unsplash

Annons