5 saker som visar att din hund är lycklig
Här listar veterinärer fem mer pålitliga beteenden att hålla utkik efter – för att veta om din fyrbenta vän är lycklig!
Det finns stora hälsovinster med att vara hundägare. Våra fyrbenta vänner (som med all rätt tilldelats epitetet ”människans bästa vän”) ger oss så mycket; villkorslös kärlek, närhet, någon att prata med, någon att visa omsorg, de boostar vårt humör, minskar vår stress, skänker oss enorm glädje och tvingar oss ut på regelbundna promenader. Ja, listan kan säkerligen göras längre!
Ägare och hund har utan tvekan ett speciellt band. Men det är viktigt att komma ihåg att det är en relation som går åt två håll. Dessvärre kan de inte berätta för oss vad de tycker och tänker, så ibland kan det vara svårt att tyda om ens hund är lycklig på riktigt eller bara anpassar sig till situationen. Men hur vet man om hunden mår bra?
Veterinärerna: Så vet du om din hund är genuint lycklig
De flesta hundägare har säkert vid någon tidpunkt undrat vad deras vovve tänker på (och ja, den tanken är med största sannolikhet igenkännbar för andra husdjursägare också).
Veterinärer är kanske det närmsta vi har till en ”tolk” i det språkliga glappet mellan människa och hund. Den amerikanska nyhets- och livsstilssajten HuffPost har intervjuat två veterinärer, som pekar ut några pålitliga beteenden och mönster som lyckliga hundar har gemensamt.
Här är fem saker som skvallrar om att just din hund mår bra – som du ska hålla utkik efter!
1. Hundens kroppsspråk
En lycklig hund har ett avslappnat kroppsspråk och rörelsemönster som, enligt veterinär- och hundpsykolog Kate Anderson, ska påminna om en ”sladdrig spaghetti”. Hon utvecklar sitt svar genom att förklara att hunden inte ska vara spänd och att öronen kan vara bra att kika på, då de fungerar lite som en sorts känslobarometer. De ska inte vara tillbakadragna, då det indikerar stress.
Chefsveterinär Kristi Flynn adderar att en glad hund har en jämnt distribuerad vikt på alla fyra benen och en svans som är i dess normala vinkel (olika för olika raser) eller helt ”nersläppt”.
– Hundar som slappar och lapar sol i trädgården eller i hemmet, som ligger på sidan med kroppen totalt avslappnad. Det är, för mig, ett tecken på en hund som är glad och tillfreds med tillvaron, säger hon till sajten.
2. Rutiner
Hundar och spädbarn är inte helt olika (så att vi ibland kallar dem för våra bebisar är med andra ord inte galet). Det de har gemensamt är att de mår som bäst när har stabilitet i form av rutiner.
Det handlar inte om att din vovve inte uppskattar nya upplevelser och äventyr, utan om att de inte mår bra av att behöva läsa av nya situationer konstant. Vi kan såklart inte styra över jobbschemat och vi kan definitivt unna oss semester där vi kanske behöver skiljas från hunden någon vecka. Men en majoritet av deras vardag bör vara rutinmässig.
Tänk basbehoven; mat, sömn och promenader. Hunden mår bäst om dessa rullar på ett schema. Om hemmet inte ändras för mycket, eller folket inuti hemmet. Det kan utlösa stress, beroende på hundens personlighet.
Chefsveterinär Flynn rekommenderar också att etablera nya rutiner med din hund när omgivningen förändras (exempelvis vid en större flytt).
3. Aktiviteter
Promenader, motion och andra aktiviteter som stimulerar din hunds instinkter är nödvändigt för hundar (precis som för oss människor).
– Jag kategoriserar motion som en så kallad berikande aktivitet, men berikande aktiviteter är överlag ett väldigt brett begrepp. Jag tänker på det lite som alla aktiviteter vi människor gör som faller under ”self-care”, säger hundpsykologen Kate Anderson.
Olika former av motion och mental stimulering kan exempelvis vara nose work, agility, olika godispussel, hunddans, nya tricks eller att få arbeta. Det har enormt positiva effekter på din hunds mående. Förutom att det reducerar stress och kan minska ovälkomna beteenden, så har det även en föryngrande effekt på hundens lynne. För att inte tala om att det kan vara glädjefyllt för er båda och fördjupa er relation. Lärandet behöver inte sluta efter valpkursen!
4. Avslappnat ansiktsuttryck
Visste du att hundars ansiktsmuskler påminner väldigt mycket om de muskler vi människor har i ansiktet? Vissa ansiktsuttryck kan därför kännas bekanta för oss människor; så som rynkade ögonbryn som indikerar irritation eller förhöjda mungipor när vi ler.
En hund som är genuint lycklig har oftast ett avslappnat ansiktsuttryck med ”mjuka ögon och en avslappnad käke”. Små kisande ögon och hängande mungipor är däremot ofta indikationer på det motsatta.
5. Respektera gränser
Alla hundar är olika och har olika personligheter; vissa är väldigt sociala och andra är mer reserverade. Precis som oss människor har de därför olika behov. Om din hund är obekväm i sociala situationer är det viktigt att du tar dig an rollen som din hunds förkämpe.
Det kan till exempel innebära att du inte låter främlingar klappa din hund eller att du säger till dina vänner att lämna hunden ifred när de kommer på besök. En lycklig hund har en ägare som inte är rädd för att markera när hundens gränser inte respekteras.
– Det kan vara klurigt att manövrera social press från människor och samtidigt säkra din hunds välmående. De flesta människor har goda avsikter, men att ge hunden utrymme är jätteviktigt. Det handlar om att respektera hundens gränser, säger Flynn.
Hon poängterar också att det kan ta tid innan man lär sig läsa av hundens signaler. Därför kan det vara extra viktigt med utrymme när hunden är valp. Så ni kan lära känna varandra och undvika obekväma situationer.
Om du tvingar hunden att vara i obekväma situationer som går emot deras naturliga instinkter (tänk deras unika personligheter), kan du med tiden beröva dem på deras glädje. Och det vill ju ingen göra sig skyldig till!
Så tolkar du din hunds svansviftningar: Lär dig språket
Även om svansen är en suverän indikator på hur din hund mår, så är det faktiskt inte så enkelt som att sätta ett likhetstecken mellan en viftande svans och en glad hund. Faktum är att svansviftningar ibland kan indikera det motsatta.
Nedan följer en snabbkurs i hundsvansvift:
Vad betyder hundens svansvift?
Svansens hållning och tempot på viftningarna är de två viktigaste komponenterna för den som vill lära sig prata ”svansspråket”.
Svansens position:
- Bekymmer: När hunden är osäker på omgivningen antar den en alert beredskapsposition med öronen uppåt och svansen lyft i ytterläge.
- Förhandling: När hunden plötsligt stannar upp och slutar vifta på svansen, kan det innebära en manöver för att undvika ett hot utan att visa aggression. Många hundar gör detta när främlingar klappar dem, för att markera att de inte vill interagera med den personen.
- Aggression: När svansen ändras från en neutral position till en vertikal (alternativt välv över ryggen) kan det betyda att hunden förbereder sig på att skydda sig mot hot och markera revir med aggression. Ju högre svanshållning, desto större hot.
- Underkastelse: När svansen flyttas från en neutral position till en lägre position vill hunden markera underkastelse för att visa sig mindre hotfull. En svans undangömd mellan bakbenen indikerar däremot rädsla och är ett tecken på att hunden tror sig vara i fara.
- Nyfikenhet: En nyfiken svanshållning innebär att svansen är i en rak horisontell linje.
- Glädje: En glad hund håller svansen i en neutral eller hög position och adderar vift.
Svansens ”vifthastighet”:
- Upphetsning: Desto snabbare svansvift, desto mer upphetsad är din hund. Ibland kan den jättesnabba svansviftningen göra så att svansen nästan upplevs vibrera.
- Osäkerhet: En hund som känner sig osäker på en ny person eller främmande hund kan ibland vifta pyttelite på svansen för att indikera sitt tvivel.
- Vänlighet: En hund som vill visa sig vänlig och vänskaplig har ofta en avslappnad svansviftning, som ibland ackompanjeras av att bakdelen också rör sig från sida till sida.
- Aggression: När en hund viftar väldigt snabbt på svansen, samtidigt som svansen har en vertikal position, kan det innebära att hunden uppfattat ett aktivt hot. Kom ihåg att även en hund som viftar på svansen kan orsaka skada och bitas.
Källa: VCA Animal Hospitals