8 saker taxichaffören ofta tänker på när du stiger in i bilen
Och det finns en del saker chauffören ofta noterar när det kommer till dig som passagerare.
Här är några av dem berättade för Readers digest.
I dag finns flera taxibolag där det går det att boka en förare direkt i appen. Efteråt finns möjlighet att betygsätta din resa med chauffören och ge feedback, positiv som negativ, om så skulle önskas.
Och precis som att kunden kan notera allt från chaufförens körsätt till bemötande, är du som medresenär också ”under luppen”.
För amerikanska sajten Readers digest berättar taxichaufförer vad de först lägger märke till hos sina kunder som kliver in i bilen – och vad de uppskattar mindre.
Kundens betyg som passagerare
Enligt chauffören Tio är det två saker han tittar på innan han tar en beställning, berättar han för Readers digest: ditt namn och din rating, det vill säga betyget du fått som passagerare av andra chaufförer.
Om betyget är lägre än genomsnittet är det tveksamt om han vill ta körningen. En resenärs lägre rating kan bero på att man exempelvis låter chauffören vänta, man vill göra spontana stopp längs vägen, smutsar ner i bilen eller helt enkelt får chauffören att känna sig otrygg.
Om du använder säkerhetsbälte eller inte
I dag tjuter de flesta bilar om du inte sätter på dig säkerhetsbältet. Men chauffören Kelly säger att det är absolut ”regel nummer ett” i hennes bil.
Ditt fysiska tillstånd
När passageraren sätter sig i bilen brukar chauffören Angela scanna av i vilket fysiskt tillstånd resenären är i. Hon menar att många, i USA bör tilläggas, använder taxi som en slags ambulans.
– En av mina största farhågor är att bli smittad av en passagerare då vi sitter nära i ett slutet utrymme. Jag har haft flera körningar där passageraren verkat febrig och hostig, och sedan covid-19 känns det extra känsligt, säger hon till sajten.
Hur du luktar och andas
Nysprejad med parfym, precis fimpat en cigg eller ätit chiligryta till lunch? Chauffören får stå ut med alla möjliga lukter och ibland odörer om hygienen inte sköts, berättar Angela för Readers digest. Hon skickar också med ett önskemål om att inte dränka sig i starka dofter precis innan upphämtning.
Chauffören Tio säger ”att det kanske låter knäppt”, men han registrerar mycket av passagerarens andning ”för att anpassa sig efter energin”.
– Jag märker om det är någon som försöker hålla sig för gråt, om de är allergiska, om de tuggar tuggummi, har ångest eller är otåliga.
Om du har druckit alkohol (och hur mycket)
Kelly berättar att hon gärna tar emot salongsberusade passagerare. Men om personen ser ut att vara för berusad, vilket kan resultera i en plötslig kräkkavalkad i taxin, avstår hen körningen. Att städa upp spyor i bilen kostar tid och pengar, och bilen stinker i dagar efteråt, säger hon till Readers digest.
Vad du pratar om
Oavsett om ni är ett stort sällskap i taxin eller om du pladdrar på i telefon hör chauffören allt. Tio berättar att han överhör allt från jobbsnack till familjeskvaller – men också känslig och privat information om otrohetsaffärer, kreditkortsnummer, aktieköp och droger, berättar han för sajten och säger också att ”han dömer sin passagerare” men skulle aldrig skvallra på dem.
Vad du jobbar med
Chauffören Lisa lägger snabbt märke till klädsel, passerkort, bagage och vad passageraren pratar om, för att försöka klura ut vad personen jobbar med. Hon menar att personal inom vård och hälsa är bäst på att ge dricks.
Ger egna kördirektiv
Lisa berättar också att det finns passagerare som agerar baksäteschaufförer. Ibland kan det vara uppskattat om det är en tillfällig avspärrning eller liknande, men ofta kan det bli ett störningsmoment.
– Om du lägger dig i alltför mycket eller ifrågasätter min körning kommer jag bara anta att du är ett kontrollfreak, säger hon till Readers digest.