Quiz Husdjur Humor Horoskop Hem & inredning

Här är instruktörerna i "Elitstyrkans hemligheter" 2024

25 okt, 2024
Instruktörerna i Elitstyrkans hemligheter, från vänster Jesper “Bella” Berlin, Anders “Slam” Eriksson, Petra “Pam” Malm och Johan “KP” Reispass.
Jakob Dahlstrom, TV4
De leder ett av Sveriges tuffaste program – men hur lever instruktörerna bakom kulisserna? Här är allt du vill veta om “Pam”, “Slam”, “KP” och “Bella” i Elitstyrkans hemligheter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Elitstyrkans hemligheter 2024 är igång på TV4 och TV4 Play – och deltagarna står, som vanligt, inför extrema utmaningar. Redan i säsongens första avsnitt tvingades en av rekryterna, Simon Fröjd, att ge upp.

Programmet leds av fyra tidigare elitsoldater: Petra Malm, Anders Eriksson, Jesper Berlin och Johan Reispass. Vilka är de – och vad gör de när kamerorna slocknat? Det har MåBra tagit reda på.

Det här är Anders “Slam” Eriksson i Elitstyrkans hemligheter

Jakob Dahlstrom

Precis som övriga instruktörer i programmet har Anders “Slam” Eriksson ett förflutet i SOG. I dag jobbar han som instruktör för röjdykardivisionen inom Försvarsmakten.

Medlemmarna i SOG får inte prata om sina uppdrag, men Slam har i en tidigare intervju med “Pirate rock” berättat att han bland annat varit i Afghanistan, där uppgiften var att stötta polisen på plats. Den operationen pågick i över två år och innehöll både eldstrider och bombröjning.

Annons

Varifrån smeknamnet Slam kommer vill han inte avslöja. I Maratonpodden säger han att bakgrunden till kodnamnet “inte är särskilt smickrande”.

I samma podd pratade Anders Eriksson också om en tuff period i livet då hans fru ville separera. “Det fanns inte på min karta, då gick jag ner mig ganska kraftigt och var väldigt deprimerad”, säger han där.

Anders “Slam” Eriksson är uppvuxen i Sundbyberg men bor idag på Västkusten. Han har två barn. Smeknamnet Slam hänger med även på Instagram, där han heter “slam_hasse”.

Det här är Jesper “Bella” Berlin

Jakob Dahlstrom

Jesper Berlin har jobbat 30 år i Försvarsmakten, varav 14 i SOG. Han har jobbat i konfliktzoner över hela världen, där en av hans uppgifter var att röja bomber och minor.

Annons

Smeknamnet Bella kommer helt enkelt från efternamnet Berlin, berättar han i Maratonpodden, där han också pratar om anledningen till att han hamnade i SOG. “Jag ville se hur bra jag kunde bli som soldat och då var det här spetsen”.

Privat är Jesper Berlin gift med Lotta, tillsammans har de två barn och bor i Lidköping. I dag föreläser han och jobbar med ledarskap och mental träning.

Det här är Petra “Pam” Malm

Jakob Dahlstrom

Petra Malm föddes 1977 i Kiruna och var den första kvinnan att antas till det svenska militära specialförbandet SOG, särskilda operationsgruppen. Det gjorde henne till Sveriges första kvinnliga elitsoldat.

I Maratonpodden pratar hon om varifrån namnet Pam kommer. Hon berättar att hon till en början, med glimten i ögat, kallades för paddan, men att det till slut landade i Pam, som hade lite mer pondus. “Namnen är alltid personliga och väljs med humor”, säger hon.

Annons

2022 släppte Petra Malm självbiografin “Kodnamn: Pam” om tiden som yrkesmilitär. Hon har också delat med sig av sina erfarenheter i “Sommar i P1” 2024.

Idag bor Petra Malm i Arvidsjaur med sin familj och anlitas flitigt som föreläsare. Hon är även programledare för “Robinson” och har deltagit som mullvad i den brittiska versionen av Elitstyrkans hemligheter: “SAS Who dares wins”.

Det här är Johan “KP” Reispass i Elitstyrkans hemligheter

Jakob Dahlstrom

Som operatör i elitstyrkan hade Johan Reispass bland annat uppdraget som ÖB:s livvakt på utlandsresor. Bilden av den hårda elitsoldaten stämmer inte, menar han.

– Det finns en bild av en stentuff soldat som jag inte tycker stämmer. De jag har jobbat med har varit väldigt duktiga professionellt, men samtidigt väldigt ödmjuka personer som inte slagit sig för bröstet eller behövt hävda sig, säger han till Officerstidningen.

Annons

Smeknamnet KP fick Johan Reispass under sin tid i specialförbanden, anledningen vill han inte berätta,

“Det brukar ligga någon rolig historia bakom det där som inte ska spridas vidare”, säger han i podden Lördagsgästen.

Efter karriären som elitsoldat har han varit fackligt engagerad och suttit i både förbundsstyrelsen för Officersförbundet och varit aktiv lokalt.

I dag bor han i ett hus på landet i Skåne och har två söner.

Här är deltagarna i Elitstyrkans hemligheter 2024:

Jakob Dahlstrom

#1 Maria Berglund Johansson, 37 år, lärare, Gävle

#2 Amir Makhfi Winsjansen, 30 år, butikschef, Gävle

#3 Elin Ljungström, 32 år, vildmarksguide, Luleå

#4 Kevin Brown, 30 år, student, Stockholm

#5 Christian Eriksson, 44 år, key account manager, Vadstena

#6 Nik Alexander, 31 år, dansare, Stockholm

#7 Mikke Selander, 37 år, entreprenör, Lysekil

#8 Camilla Salomonsson Hellman, 32 år, världsmästare i funktionell fitness, Stockholm

#9 Sabina Dalfjäll Vassiliou, 45 år, personlig tränare, Stockholm

#10 Simon Fröjd, 41 år, säkerhetskonsult, Stockholm

#11 Anneli Rimås, 43 år, hotelldirektör, Vimmerby

#12 Johanna Kämpe, 38 år, narkos- och intensivvårdsläkare, Lidingö

#13 Anders Suneson, 40 år, affärskonsult, Stockholm

#14 David Soro Markusson, 26 år, säljkoordinator, Stockholm

#15 Minna Johansson, 32 år, stödassistent, Borås

#16 Joakim Fernulv, 48 år, egenföretagare, Asmundtorp

#17 Ellinor Tarkka, 33 år, dietist, Orsa

#18 Mehmet Tas, 39 år, restaurangägare, Uppsala

Annons