Antikexperten: Sakerna du ofta kan sälja för mer än du köpt dem för
Antikexperten Jani Andersson, vd på Metropol auktioner, har listat prylarna som kan gå för en rejäl slant på andrahandsmarknaden!
Loppis är hetare än någonsin, antikprogrammen på tv rullar varma och vi budar högt och lågt i olika appar som aldrig förr. Men precis som med mycket annat går det även trender i antikviteter.
Jani Andersson är antikexpert och vd på Metropol auktioner. Han menar att mycket av de saker vi har hemma, som konst eller antikviteter, faktiskt har sjunkit i värde eftersom vi inreder mer praktiskt och minimalistiskt i dag.
– Jag upplever att många lever i tron att bara för att ett föremål är antikt ska det vara ”dyrt” och ständigt öka i värde, liksom att konst generellt ökar i värde. Möjligen har det till viss del varit så fram till för en cirka 30 år sedan, men idag är det absolut inte så, säger han till MåBra.
Men så klart finns det fortfarande föremål som kan vara värdefulla. Om du är sugen på att buda hem någonting, se till att det är ett objekt som du själv tycker om, tipsar antikexperten.
– Här skulle jag starkt avråda från att ”investera” med annat än hjärtat. Man ska alltid köpa med magen och hjärtat och inte spekulera i en positiv värdeutveckling tycker jag, baserat på alla möten med kunder vars investering slagit fel, säger Jani Adersson och fortsätter:
– Däremot är det många som köpt något som de tyckt om och som kanske inte var jättedyrt vid inköpet och som blir helt chockade när det senare visar sig att värdet rusat i höjden med tiden.
Föremålen som du kan tjäna pengar på
Och här har antikexperten listat några sådana objekt som kan vara värt att lägga vantarna på – om du inte redan äger någon av guldklimparna nedan.
Vardagsföremål, design från 50-60-70-talen
”Ett lysande exempel är Lisa Larsons stora produktion av keramikfigurer för Gustavsberg (50-70-talet). Även en del av IKEA:s 50-, 60- och 70-talsproduktion som börjar bli intressant i dag”.
Gamla leksaker
”Det finns rätt många samlare av leksaker därute, även internationellt. Men det finns också ganska mycket gamla leksaker. Generellt är det bra om du helst aldrig lekt med den där leksaken och guldstjärna om den är kvar i en oöppnad originalförpackning, som helst är i orepat skick även den”, berättar Jani Andersson och fortsätter:
”Dinky Toys är ju klassiska leksaker liksom mjukdjur från Steiff. Fortfarande finns det ”gubbar” som köper modelljärnvägsprylar från Märklin och riktigt tidiga Barbie- dockor har en marknad men idag rör man sig mer mot Star warssaker och sådant - så fick du en sådan som ung när filmerna kom så kan det finnas en dold skatt där”.
Saker som tillhört en känd person (gärna kunglig)
”Den så kallade proveniensen är bra att ha – dock märker jag ofta att det inte räcker i sig för att det skall bli en kraftig ökning. Det räcker inte bara att det är Greta Garbos gamla matta utan den ska också vara fin och i bra skick. Generellt finns det en särskild efterfrågan på kunglig proveniens”.
Antikviteter – gustaviansk stil är inne nu
”Den gustavianska tiden/trenden är fortfarande rätt stark men generellt skulle jag säga att det är köparens marknad. Har du ett gammalt föremål i porfyr, till exempel en ask eller ljusstake, så är det jackpot”.
Konst – kvinnliga konstnärer trendar
”En trevlig trend som finns inom konstvärlden är det kvinnliga konstnärsskapet. Säg från slutet av 1800-talet till åtminstone mitten av 1900-talet (och även senare) är högintressant idag – och jag tror att det kommer att vara så även framgent. Här finns stor potential till att upptäcka pärlor och ekonomisk värdeökning. En del är redan kända idag men många namn är inte ”kända” (åtminstone ännu)”.
1900-talsdesign är ett säkert kort
”1900-talsdesign, även vardagsföremål, har framtiden för sig. Vi blir mer och mer intresserade av 1900-talet, snarare än säg 1800-talet, och här finns mängder av jättefina vardagsföremål som kommer att vara intressanta även framöver: jag tänker kanske allra främst på belysning av alla slag men även bord och pallar och blomkrukor och allt möjligt som blivit samlarobjekt idag och kommer att fortsätta vara det framöver. Jag tror till exempel att det finns en del del föremål av säg en sådan som Hans-Agne Jakobsson, Markaryd där ute i stugorna utan att ägaren vet om värdeutvecklingen”.
Porslinet att satsa på
”Många som gifte sig under första halvan av 1900-talet skulle ha en ”finservis” som man sedan knappt använde, för man använde sitt vardagsporslin inköpt på säg 50-talet när folkhemmet inreddes av Ingvar Kamprad och Stig Lindberg med flera. Idag finns det mängder av dessa finserviser och de kostar nästan ingenting eftersom många tycker att de är lite omoderna och opraktiska med sina blommor och gulddekor. Men det där vardagsporslinet kostar mer per styck än en hel ”finservis” ibland - snacka om uppochnervända värden!”.
Jani Andersson fortsätter:
”Idag finns det en trend där man samlar på lite ovanliga kaffekoppar och liknande, ofta från 50-70-talet. Som det av olika skäl inte finns så många kvar av. Härom månaden sålde vi en och en halv kaffekopp från Rörstrand för 32.000 tkr. Den kostade inte många kronor när den köptes någon gång för 50 år sedan”.
Vintagekläder/väskor
”Framför allt inom kvalitetsväskor finns det en spännande riktning. Dels för att produktionen av naturliga skäl varit lite begränsad, dels för att kvalitén hör att grejerna håller och dels att köparna upptäckt att det rätt trevligt med återbruk och historia. Här skulle jag säga att har du ärvt en väska från Hermès eller Louis Vuitton så är det bara att gratulera”.
Saker du kan göra själv och tjäna extra pengar på
- Skapa något själv – om du kan sy eller sticka är det toppen! Hemmastickade koftor, vantar och mössor är både trendigt och kan säjas för en bra slant på appar som exempelvis Etsy. Om du är en fena på att skapa överlag, brukar krukor, möbler, ljus och konst av olika slag också gå fint att sälja!
- Sticklingar – Palettblad, Monstera eller Elefantöra är populära växter. Om du har gröna fingrar finns det en marknad där ute för sticklingar. På Facebook finns växtgrupper att annonsera i, eller på auktionsappar som Tradera.
- Sälj prylar och kläder – Förutom att du kan tjäna en slant på ljusstakarna som står och dammar eller partyklackarna som aldrig kommer till användning, är det dessutom bra för planeten. Här finns allt från Blocket och Tradera till olika köp-och säljgrupper på Facebook att sälja via.
- Loppis – Att sälja på loppis och bakluckeloppis brukar kosta en liten slant, men förhoppningsvis tjänar du in den + mycket mer! Kika redan nu i ditt område när nästa loppis är planerad.
- Läxhjälp eller översättning – Om du är en egen företagare och har möjlighet att fakturera finns flera olika sajter, exempelvis Fiverr.com, att erbjuda hjälp via: Allt från läxläsning och översättning till kreativa tjänster som att spela in sång eller att fotografera.