Varför dricker vi julmust i Sverige? Historien bakom traditionen
I början på 1900-talet sände Robert Roberts från Örebro sin son Harry till Berlin för att studera kemi. Vid samma tidpunkt hade läskedryck börjat bli populärt ute i Europa. Såväl Robert som Harry var företagsamma personer, och Robert föreslog att sonen skulle laborera fram en god smaksättning att använda vid läsktillverkning i Sverige. Sagt och gjort – sonen kom efter en tid hem med receptet på must-essans.
Alkoholfritt alternativ till öl
Till saken hörde även att Robert Roberts med fasa hade sett på hur svenskarna blivit allt mer alkoholiserade. Han ville erbjuda ett alkoholfritt alternativ till öl, vilket han skickat med som önskemål vid sonens laborerande. Den essens som Harry presenterade vid hemkomsten innehöll humle, malt och en än idag unik och hemlig kryddblandning.
År 1910 grundade far och son AB Roberts, och produktionen av essanser satte igång.
Svagdricka en medeltida föregångare
Redan på medeltiden var en jäst maltdryck vid namn svagdricka populär till högtidsmat, och den söta musten blev snart en värdig konkurrent. För AB Roberts bryggde alltså ingen egen must utan sålde sina essanser vidare till bryggerier som nappat på idéen om en kryddig alkoholfri matdryck. Och så ser det fortfarande ut.
När tidningen Land intervjuade företagets nuvarande vd Bodil Arvinder berättade hon att man har monopol på smaksättningen vars recept har förblivit hemligt i 110 år.
– De som köper minst handlar 25 kilos förpackningar medan de som handlar mest köper hela tankbilar med extrakt, 25-30 ton åt gången, berättade hon och tillade:
– Det är ju allmänt känt att receptet är hemligt. Det har det ju varit i över 100 år.
Varför smakar must olika?
En van mustdrickare kan nu tänkas invända att det finns smakskillnader i olika sorters must, från olika tillverkare. Hur kommer det sig om alla nu använder samma essans från AB Roberts? Land intervjuade även produktansvarige Pär Ekmark som förklarade:
– Skillnaden i smak beror på hur bryggerierna blandar i resten. Det beror på vilket socker de tillsätter och hur mycket, hur mycket kolsyra det är och hur mycket extrakt de använder.
Därför skummar julmust
I dagsläget är det endast vd Bodil, hennes son och företagets ägare Göran som känner till det hemliga receptet på must-essans, men som med alla hemligheter finns det de som vill knäcka dem. Kvalificerade gissningar har gjort gällande att det finns enbär, vanilj och ingefära i kryddningen. En sak är säker i alla fall och det är att skummet kommer av humlet.
LÄS MER