Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Hur kan jag försäkra mig om att min gamla mamma får rätt vård?

16 feb, 2023
äldre kvinna med läkare
Mamman drabbades av en stroke och hamnade mellan stolarna i vården. "Vem ska jag vända mig till för att få rätsida på allt?" undrar dottern. Läkaren Michael Seipel ger råd om hur hon kan hantera den bristande samordningen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag har en fråga som gäller min mor som är 85 år gammal. Hon har råkat ut för många sjukdomar och skador i sitt liv men hon har ändå alltid kommit igen och behållit sin vitalitet och sitt goda humör.

I slutet av sommaren fick hon en stroke som drabbade både rörelseförmåga och tal och hon var först på sjukhus och sedan på vårdboende en längre tid för rehabilitering. Nu är hon äntligen hemma igen och det är där hon vill vara. Eftersom min far inte heller är riktigt frisk har hon hemtjänst flera gånger om dygnet och tillsyn av hemsjukvården. Hon kan vara uppe och gå om hon använder stödhjälpmedel och hon kan prata nästan helt utan problem.

5 saker läkare själva gör när de har ont i huvudetBrand logo
5 saker läkare själva gör när de har ont i huvudet

Själv bor jag tyvärr ganska långt ifrån mina föräldrar och mina syskon som bor närmare har båda arbeten där dom reser mycket. Med andra ord kan vi inte se till henne så mycket som vi skulle vilja. När jag var hos henne häromveckan träffade jag sköterskan från hemsjukvården. Hon berättade att det varit diskussion om mammas läkemedel, bland annat hennes smärtstillande som hon tagit sedan länge. Hennes läkare på vårdcentralen hade inte skrivit ut det som hon brukade få. Sköterskan hade då lyckats få tag på en av de läkare min mamma gått till före sin stroke och han hade skrivit recepten hon behövde.

Annons

Jag frågade sjuksköterskan från hemsjukvården om hon visste vad min mamma gått igenom i form av sjukdomar och skador tidigare, men det hade hon inte en aning om eftersom hon inte hade fått någon rapport. Hennes svar gjorde mig väldigt förvånad för att inte säga bestört.

”Om inte Anders, min make, hade insisterat på att jag åkte till akuten hade jag inte levt idag”

Hur ska man kunna vårda någon på bästa sätt om man inte känner till personens bakgrund? Finns det ingen samordning i vården? Visst har hon gått till olika läkare men någon måste väl ändå försöka hålla ihop vad som händer. Vem är det i så fall? Vart kan jag vända mig för att försöka få ordning på hennes vård?

Jag är inte ute efter att ”hänga ut någon”, jag vill bara att allt ska fungera. Jag tycker att det som händer känns så orättvist och ovärdigt eftersom min mamma, trots sina egna besvär, alltid varit så positiv och alltid ställt upp för att stötta andra som har haft det svårt.
/"Orolig dotter"

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.
Annons

Doktor Michael Seipel svarar: "Så här får det naturligtvis inte fortsätta"

I ditt brev tar du upp en situation vilken i dag tyvärr inte är helt ovanlig i vården. Brist på samordning ställer till problem och orsakar onödigt lidande för patienterna och frustration hos dem som ska utföra vården. Den situation som du beskriver är naturligtvis helt upp åt väggarna! Någon, då rimligen hennes primärvårdsansvariga (vårdcentralen), ska se till att det sker ett strukturerat samarbete kring din mammas vård.

Det framgår inte av ditt brev var dina föräldrar bor så jag kan inte säga något mer precist om hur arbetet är organiserat i den region där de är bosatta. På många håll finns det mycket bra och väl genomtänkta vårdplaner men man måste också se till att dessa verkligen fungerar i praktiken och att någon tar ansvaret att samordna och fördela arbetet. Vårdplanen får inte bara bli ett papper i en pärm, den måste föras ut i verkligheten.

Annons

Om jag vore i ditt ställe skulle jag börja med att kontakta din mammas primärvårdsansvariga läkare på vårdcentralen. Så här får det naturligtvis inte fortsätta. Tyvärr måste man ibland behöva ta i lite mera och göra problemet tydligt. Det kan ibland kännas ”lite skämmigt” men tänk då på att det är för att hjälpa den som är svag och utsatt. Det finns ett ordspråk som säger ”hjulet som gnisslar mest får smörja”.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT

Annons