Är bältros verkligen inte smittsamt?
Fråga: Jag är en 82-årig kvinna som varit väldigt frisk av mig. Efter jul fick jag bältros, men mot virus fanns ingen hjälp att få. Jag frågade läkaren om det var smittsamt. Nej, sa doktorn eftersom viruset ligger i min kropp och bryter ut. Jag har vänner som haft bältros och gått till andra läkare som också sagt att det inte smittar. Känner även äkta makar som legat i samma säng utan att det har smittat.
Nu till mitt problem: En god vän har i dag läst upp för mig från internet att bältros visst smittar!? Tacksam för svar på vad som egentligen är sant.
/Ulla
Läkaren Hanna Brännlund svarar:
Jag förstår att du känner dig förvirrad när du fått olika besked. Men svaret är faktiskt ja – bältros är smittsamt men i väldigt låg utsträckning. Bältros kan smitta via direktkontakt med sårvätska från blåsorna, men bara till en person som inte haft vattkoppor (som då kan få vattkoppor).
Ett exempel för att göra det mer tydligt: Om du har en pågående bältrosinfektion med blåsbildning så kan du vid närkontakt smitta ditt barnbarn som ännu inte hunnit ha vattkoppor. Då kan ditt barnbarn få vattkoppor genom att ha smittats av din bältros. En person som aldrig haft vattkoppor har nämligen inget vilande vattkoppsvirus i kroppen och därav heller inget skydd mot infektion.
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Men bältros är som sagt inte särskilt smittsamt. Det är inte en luftburen smitta så som vattkoppor är. Du smittar alltså inte någon i samma rum, utan det krävs nära hudkontakt med området som blåsorna sitter på. Däremot kan en person som haft vattkoppor tidigare i livet aldrig smittas med bältros av någon som har en pågående bältrosinfektion. Äkta makar som båda haft vattkoppor smittar därför inte varandra om någon har bältros, även om de delar säng.
Vattkoppor och bältros är orsakat av samma virus, varicella-zostervirus, som tillhör gruppen herpesvirus. Herpesvirus utmärker sig med egenskapen att viruset efter den primära infektionen finns vilande (latent) kvar i nervceller i kroppen. Det vilande viruset kan sen blossa upp igen och orsaka infektion. Vid första smittillfället ger varicella-zostervirus vattkoppor, en mycket smittsam men för det mesta mild utslagssjukdom. De flesta får den som barn och kan då senare i livet utveckla bältros. Vattkoppor har vi i regel bara en gång, medan bältros kan komma upprepade gånger. Det är inte klarlagt varför viruset reaktiveras.Cirka 20 procent av befolkningen drabbas av bältros, vanligast är personer över 50 år, men det kan även drabba yngre vuxna och barn. Vanliga symtom är först en smärta i huden som efter någon till några dagar efterföljs av små blåsor i formationen av ett bälte på ena kroppshalvan. Oftast sitter bältros på bålen, men kan drabba hela kroppen. Ibland får man även feber och lätta allmänsymtom.
För personer över 50 år rekommenderas behandling, men det är då viktigt att den sätts in tidigt i förloppet (inom 72 timmar från första blåsan). Tidig behandling minskar sannolikt sjukdomstiden och minskar risken för efterföljande komplikation med nervsmärta. Jag hoppas att jag kunnat reda ut dina frågor och funderingar!
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.