Har ofta svårt att säga nej – vill vara andra till lags
Fråga: Jag vet att jag borde säga nej oftare. Det är så svårt. Vill inte göra andra besvikna. Hur gör jag? Jag har mycket på mitt bord hela tiden. Både privat och på jobbet. Jag är hellre andra till lags än att riskera konflikt. Samtidigt blir jag så stressad. Tacksam för tips. /Anna
Coach Jenny Åsenlund svarar: ”Med ett nej säger du ja till någonting annat”
Bra självinsikt. Det är en god start.
Att säga nej ibland är att ta ansvar för dig själv och din hälsa. Börja med att lyssna till dig själv än mer. Vad vill jag? Vad är mitt ansvar? Vad är bäst för mig? Annars kommer du tappa energi, eller bli stressad, som du själv nämner.
Jenny Åsenlund
Jenny Åsenlund är beteendevetare och certifierad coach som svarar på frågor om personlig utveckling, mindfulness och inre välmående.
Hur sätta säga nej?
Steg 1. Börja med att inte svara ja direkt. Be om betänketid. Då har du inte sagt nej och du hinner känna efter och hitta argument för varför du eventuellt inte hinner, vill eller kan. Berätta gärna att du övar på att säga nej, att du behöver hjälp att sätta sunda gränser, då blir det lättare för motparten att se ifrån ditt perspektiv.
Steg 2. Säg nej till en liten sak. Det är ofta inte så farligt att säga nej när du väl är igång. Det är sällan någon blir arg. Öva så ska du se: Tänk efter vad som nu mer blir möjlighet för dig att ha tid och energi över, vilka andra saker som är viktiga för dig. Vad ger det dig? Vilken energi har du då? Då ökar du motivationsfaktorn att fortsätta säga nej.
Du är lika viktig och värdefull som alla andra. Ska du aldrig göra någon annan besviken, slutar det med att du sviker dig själv. Med ett nej säger du ja till något annat, ett ja till dig själv.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.