Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Knölen skaver och värker – behöver hallux valgus opereras?

22 jun, 2024
En kvinna med hallux valgus.
Foto: TT
Måste man operera foten om man har besvär med hallux valgus? Finns det någonting annat man kan göra? Läkaren Hanna Brännlund reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Ska du köpa vandringsskor? – 3 tips från träningsexperten Sandra HiortBrand logo
Ska du köpa vandringsskor? – 3 tips från träningsexperten Sandra Hiort

Fråga: Jag är en man i mina bästa år. Har precis gått i pension efter ett långt och slitsamt arbetsliv och vill nu njuta av pensionärslivet. Men min fot ställer till det för mig. Jag har drabbats av vad jag tror är hallux valgus på min högra fot.

Vid stortån buktar det ut en hård benknöl som skaver i skon. Nu har jag en molande värk hela tiden och skavsår på huden. Jag har därför svårt att vara ute och promenera som jag önskar och nu under golfsäsongen är det inte alls roligt. Måste jag operera foten eller finns något annat att göra?

/Jens

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Egenvård i första hand"

Hallux valgus, snedställd stortå, är den vanligaste fotåkomman hos vuxna. Det är lite vanligare hos kvinnor än hos män och viss ärftlighet finns. Orsaken till hallux valgus är egentligen okänd. Man har tidigare gett smala och trånga skor skulden men det är oklart om de verkligen ligger bakom. Hallux valgus brukar börja med att fotvalvet mellan stortån och lilltån, det vill säga det främre fotvalvet, blir plattare. Det leder till att stortån blir snedställd och trycks mot tån som är bredvid, ”pektån”. Ibland ligger de omlott, det vill säga att den andra tån hamnar ovanpå stortån, det kallas för överridande tå.

Annons

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Felställningen gör att framfoten blir bredare, vilket ger problem med smärta men också svårigheter att hitta skor som inte klämmer eller skaver. Ofta bildas det en knöl på insidan av foten när stortåleden trycks ut. Huden på knölen blir ofta röd och irriterad, precis som du beskriver. Smärtans intensitet är oftast kopplad till hur stor snedställningen av tån är. Ofta har man inga symtom när man går barfota. Diagnosen ställs kliniskt, det vill säga att det inte behövs någon röntgenundersökning. Riskfaktorer för att utveckla hallux valgus är ärftlighet, kvinnligt kön, trånga skor, överbelastning av framfoten, högt eller lågt fotvalv och överrörlighet.

Behandlingen av hallux valgus utgörs i första hand av egenvård och smärtlindring vid behov. Skoanpassning med rymliga, bekväma skor är viktigast. När egenvård inte längre hjälper och om du har uttalade besvär med smärta och svårigheter att belasta på foten så kan en operation behövas. Foten görs då smalare och stortån rätas ut. Operationen görs ofta under lokalbedövning, ibland behövs sövning. Man brukar kunna åka hem samma dag med ett mjukt förband kring foten som ska sitta i 2–3 veckor.

Annons

Så rådet till dig nu under golfsäsongen är att du försöker hitta breda bekväma skor samt att du köper en främre pelott (ett skoinlägg som avlastar framfoten) och lägger i skon. Detta för att försöka bygga upp det främre fotvalvet. Om du inte får tillräcklig lindring av egenvård så blir rådet att du bokar en ny tid hos din vårdcentral för en första bedömning och eventuell remiss till ortoped för en operativ åtgärd.

Egenvårdsråd vid hallux valgus:

• Bra skor och skoinlägg. En sula som kallas för främre pelott och som läggs under främre delen av foten lyfter framfoten och avlastar tårna.

• Andra hjälpmedel är tryckavlastande ringar av skumgummi som man kan fästa över förhårdnader som gör ont. Det finns även tåspridare av gummi som hjälper till att hålla isär tårna och minska tryck.

• Receptfria värktabletter med paracetamol eller ibuprofen kan lindra smärta.

• Fotvård som till exempel att mjuka upp fötterna med fotbad och fila ner förhårdnader kan underlätta besvären.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons