Berodde andnöden på DISH eller antibiotikan?
Fråga: Jag är en kvinna på 80 år. Sedan cirka 25 år tillbaka har jag ätit kalcium och D-vitamin på grund av osteoporos som upptäcktes i samband med ett lårbenshalsbrott. Jag har även ätit annan medicin specifikt för benskörheten. I april 2022 drabbades jag av njursten. Tyvärr har jag också sedan dess haft problem med urinvägsinfektion som inte vill gå över och därmed ätit antibiotika under hela perioden.
Sommaren 2023 fick jag andnöd som under några dagar stegrades markant. Eftersom jag ätit och åt antibiotika vid detta tillfälle var min egen tolkning att det var en biverkan av den dåvarande medicinen, Nitrofurantoin. Jag kontaktade urologen som akut skickade mig på en röntgen. Resultatet visade inga fel på mina lungor förutom en liten förtätning på ena lungan. Andningsproblemet blev successivt bättre efter ett byte av medicin.
Den slutliga diagnosen blev DISH, och jag har flera frågor om den. Hur uppstår DISH? Kan långvarig användning av kalktabletter vara en orsak till både njursten och DISH? Kan DISH verkligen orsaka plötslig andnöd, eller är det mer rimligt att det berodde på antibiotikan? Jag har inte fått något svar på detta. Hoppas på svar nu, med hopp om en bra och aktiv framtid.
/Anita
Läkaren Hanna Brännlund svarar: "DISH blir vanligare med stigande ålder"
Jag förstår att du känner oro och att du har många frågor som är obesvarade. Du beskriver att du drabbades av akut andnöd som också förvärrades under några dagar. Det är svårt att i efterhand veta vad det berodde på då det kan finnas flera olika förklaringar till akut andnöd.
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
En akut insättande andnöd kan vara ett symtom på allvarlig sjukdom som ofta behöver bedömas akut och eventuellt behandlas. Sjukdomar som kan ge akut andnöd är astma, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, lunginflammation, propp i lungan samt ångest. Så vid en bedömning av andnöd tar vi även hänsyn till eventuella andra symtom för att kunna hitta den bakomliggande orsaken.
Du beskriver att du drabbades av andnöd som blev sämre under några dagar för att sedan successivt bli bättre. Du beskriver också att man på lungröntgen sett en liten förtätning på ena lungan vilket skulle kunna vara en rest efter en lunginflammation.
Det är ovanligt att antibiotikan som du medicinerade med ger biverkningar som andnöd, men om du upplevde en klar förbättring efter att du bytte medicin så kanske det ändå var så i just ditt fall. Det viktiga tänker jag är att du fått en bedömning och kontroll av hjärta, blodtryck och lungfunktion för att kunna utesluta annan allvarlig orsak till andnöden som du drabbades av.
Sjukdomen DISH är en förkortning av diffus idiopatisk skeletal hyperostos, och är även kallad Forestiers sjukdom. Det är en systemisk reumatologisk sjukdom med okänd etiologi, man vet alltså inte vad som orsakar den. Att den är systemisk innebär att flera organ påverkas samtidigt. DISH blir vanligare med stigande ålder och är vanligast i 70-årsåldern. Man ser att det är dubbelt så många män än kvinnor som drabbas.
Diagnosen ställs baserat på röntgenbilder av ryggraden där man ser karakteristiska överbryggande förbeningar (kalkbildning) mellan ryggkotorna. De vanligaste symtomen är stelhet och smärta i ryggen. En del får även besvär med värk och stelhet i andra leder, framför allt i armbågar, skuldror, höfter, knän och fötter. I ovanliga fall så kan sjukdomen ge problem med att svälja, men det finns inte beskrivet att den kan ge problem med andningsorganen. Jag misstänker därför inte att DISH är orsaken till dina besvär med plötslig andnöd.
Du funderar också på om kalktabletter kan vara en orsak till njursten och DISH. Njursten bildas av salter i urinen och om koncentrationen av salt i urinen blir för hög så bildas kristaller. Den vanligaste typen av njursten innehåller kalk, så kallat kalciumsalt. Så personer som haft njursten och/eller dålig njurfunktion ska i regel inte äta kalktabletter då det ökar risken att drabbas. Däremot kan jag inte hitta något i litteraturen om att kalktabletter skulle öka risken för DISH.
Hoppas att jag rett ut lite av dina frågor och funderingar!
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT