Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Jag har haft bröstcancer två gånger – genetik eller otur?

07 apr, 2024
En kvinna som genomgår cellgiftsbehandling.
Foto: TT
”Helle” är i 70-årsåldern och har haft bröstcancer två gånger. Hon är orolig för sina döttrar – att de också ska drabbas av bröstcancer. Läkaren Christina Lundell ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag har en fråga som rör bröstcancer och ärftlighet. Jag är 73 år och har haft bröstcancer två gånger. Första gången i höger bröst när jag var 56 år. De tog bort hela bröstet men jag klarade mig med strålning. För tre år sedan fick jag cancer även i vänster bröst och denna gång fick jag cellgifter. Det har varit tuffa år.

Jag har två döttrar på 39 och 35 år och jag är orolig att även de ska drabbas av bröstcancer. Borde de genomgå en utredning för att se om de är i riskzonen? Jag vet inte om min cancer är genetisk. Min mor hade cystor i brösten, men godartade sådana. Vad jag känner till så har vi inga andra kvinnor i släkten som drabbats av bröstcancer. Att jag har haft cancer två gånger känns olycksbådande – eller har jag bara haft otur?

/Helle

Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

Läkaren Christina Lundell svarar: ”Risk för återfall”

Vilken tuff sjukhistoria du har varit igenom, att du oroar dig för dina döttrar är fullt förståeligt.

Annons

När forskarna har studerat ärftlig cancer har de lärt sig att ärftlig bröstcancer ofta slår till tidigare i kvinnans liv. Därför har vården tagit fram kriterier för när det behövs genetisk utredning. Tumregeln är att när en kvinna drabbas före 40 års ålder, om två nära släktingar drabbas före 50 år eller tre yngre än 60 år så ska frågan ställas. Det finns också vissa andra sorters cancer som kan vara kopplad till ärftlighet.

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Du nämner inte i ditt brev andra cancerfall i din släkt och du var själv äldre än 50 år när du drabbades av ditt första insjuknande. Det gör att man kan känna sig lugnad avseende dina döttrar.

Din mammas cystor påverkar inte den bedömningen.

Vad gäller att du fått bröstcancer två gånger så är det tyvärr inte helt ovanligt. Bröstcancer är en sjukdom som är fruktad inte minst på grund av risken för sena återfall. Ofta är det samma sorts cancer som kommer tillbaka, ibland är det en ny sorts tumör.

Annons

Man har säkert gjort analyser av cancercellerna för att se vilken sorts behandling som är bäst för just dig, samtidigt fick man svar på exempelvis om din cancertyp har förhöjd risk för ärftlighet.

Mitt bästa råd i ditt fall är att du ska lyfta frågan med den klinik som följer dig efter din bröstcancer så att de kan berätta mer i detalj vad de har kommit fram till.

Till dess är det samma råd för dina döttrar som för alla andra kvinnor: Att känna igenom sina bröst regelbundet, låta bli att röka, inte dricka mycket alkohol, försöka hålla en lagom kroppsvikt och motionera regelbundet.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons