Cysta i njuren – borde man inte operera bort den?
Fråga: Jag har två frågor om njurarna. För det första har jag nyligen varit på tarmröntgen för mina tarmfickor. Där såg man även att jag hade en mindre cysta i ena njuren. Jag fick beskedet att den är helt ofarlig och hör åldern till. Själv är jag 76 år. Nu undrar jag om man kan lita på beskedet?
Så till min andra fråga: Vad är egentligen binjurarnas funktion? Varför kallas de så? Är de någon slags reservnjurar eller vad har man dem till?/Undrande
Läkare Michael Seipel svarar: "Cystor på njurarna är vanligt och oftast ofarligt"
Enstaka cystor i njurarna är vanligt förekommande och de är oftast helt godartade. De är ”ett normalfynd” som vi säger på fackspråk. Man räknar med att en eller flera njurcystor förekommer hos mer än hälften av alla personer som är över 50 år gamla. Cystorna ger inga symtom såvida de inte blir mycket stora eller sitter så illa till att de påverkar flödet av urin från njurarna. Det sistnämnda ökar risken för urinvägsinfektioner.
Man vet inte riktigt varför den här typen av cystor uppkommer. En teori är att det rör sig om en störning i lymfflödet. Vanligen upptäcks cystorna av en händelse när man gör bilddiagnostik, som till exempel datortomografi/CT eller ultraljud av bukens övre del.
Michael Seipel
- Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
- Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.
Skulle man tycka att cystan har ett avvikande utseende går man vidare med fördjupade undersökningar där man bland annat punkterar cystan och undersöker innehållet i mikroskop. Stora, godartade cystor kan behandlas genom att man punkterar dem och sprutar in ett ämne som får dem att skrumpna ihop. Jag bedömer att du kan lita på det besked du har fått.
Binjurarna är inga ”reservnjurar” utan körtlar vilka bildar olika hormoner som är nödvändiga för att kroppen ska kunna fungera normalt. De är små och väger cirka 3,5 gram vardera. De ligger inbäddade i fett på vardera njurens översta spets/pol. Hormonerna de tillverkar utsöndras till blodet, transporteras vidare, och utövar sin effekt genom att påverka livsprocesser på olika ställen i kroppen.
Binjurarnas funktion styrs från det undre hjärnbihanget, den så kallade hypofysen. Binjurarna delas upp i en yttre del som kallas barken och en inre som kallas märgen. I barken bildas hormoner vilka reglerar kroppens omsättning av salter, fett, socker och äggviteämnen. Där bildas också inflammationshämmande kortisol.
I märgen bildas hormonerna adrenalin och noradrenalin vilka aktiverar kroppens försvar i samband med olika typer av stressituationer. Binjuremärgen är också en del av det sympatiska nervsystemet, den del av nervsystemet som vi inte kan påverka med vår vilja. Med andra ord har de här små körtlarna många livsviktiga funktioner. Sjukdomar i binjurarna drabbar på olika sätt beroende på vilken del av binjuren som är påverkad.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.