Det bränner och ömmar under mina fötter – vad beror det på?
Fråga: Det bränner och ömmar under mina fötter, speciellt efter att jag har varit i gång mycket. Huden är torr och stum. Det har pågått under ett par år nu men har blivit värre de senaste månaderna.
När jag sökte hjälp hos vårdcentralen strök, stack och nöp läkaren mig under fötterna. Hon sade att hon skulle vilja undersöka nervernas funktion och nämnde att det finns en sjukdom som heter polyneuropati. Kan det vara det som jag råkat ut för? Vad innebär det i så fall?
Jag är 71 år, tar medicin för högt blodtryck, men har i övrigt inga större krämpor. /Anne-Marie
Läkaren Christina Lundell svarar: "Håll i gång blodcirkulationen"
Christina Lundell
- Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
- Vid sidan av sitt vanliga arbete som leg. läkare på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Polyneuropati är latin och innebär att nervtrådarna från nervändarna upp till hjärnan inte överför information som de ska. Orsakerna kan vara varierande och ofta vill man ta reda på mer innan man sätter diagnosen så att inte besvären beror på något annat. I utredningen brukar man börja med den undersökning som din läkare gjort, man brukar också ta blodprov och i vissa fall skicka vidare för en elektroneurografi där man undersöker nervernas funktion.
Den vanligaste orsaken till polyneuropati är diabetes. När man har förhöjd sockerhalt i blodet försämras blodcirkulationen i de allra minsta små kärlen, till exempel de som försörjer nervtrådarna, men exakt hur processen går till vet man inte i detalj.
Om du är rökare är det en god idé att sluta, nikotin drar ihop små kärl och förvärrar. Hög alkoholkonsumtion ökar också risken för att drabbas. Det finns ärftliga orsaker till polyneuropati och om man har en autoimmun sjukdom kan den också ge påverkan på nervfunktionen.
Vitaminbrist kan ge domningar
Om man har brist på vissa ämnen, till exempel vitamin B eller folsyra kan inte nerverna fungera som de ska. Då blir man ofta bättre med vitamintillskott. Det är en ganska vanlig orsak till domningar.
Det viktigaste för att skydda dig från att det blir värre är att hålla i gång blodcirkulationen och använda benen så ofta du kan. Att få kontakt med en sjukgymnast kan underlätta och ge dig trygghet i att du gör rätt.
Om du har besvär med svullna ben är det också bra att använda stödstrumpor som underlättar cirkulationen.
Unna dig fotvård och om du når dina fötter smörj in dem dagligen och ta hand om dem. Man kan få tunnare hud när inte nerverna är i ordning. Ofta behandlar man symtomen med läkemedel för att slippa känna obehag eller smärta. Det kan din läkare hjälpa dig med när utredningen är färdig och hen har kommit fram till en diagnos.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT/Shutterstock