Exostos och skadat sesamben vid artros – vad innebär det?
Fråga: Jag har haft ont i mina knän av och till under ett par års tid. Saken blev inte bättre när jag för ett drygt halvår sedan skadade ena stortån så att jag inte kunnat gå riktigt. Nu har jag varit och röntgat både fot och knän. I knäna hade jag artros och det vet jag vad det är. Vad jag däremot inte hört talas om är exostos som jag hade på ena skenbenet och ett skadat sesamben vid stortån. Exostos var inget jag behövde oroa mig för, sade läkaren. När det gällde det skadade sesambenet skulle hon rådfråga en ortoped för det är viktigt att jag kan gå ordentligt. Och så fick jag remiss till artrosskola för mina knän. Skulle gärna vilja ha förklaring på vad sesamben och exostos är. /Kvinna, 73 år
Läkare Michael Seipel svarar: "Det är den vanligaste formen av godartad bentumör"
Jag får intrycket att din läkare tagit väl hand om dig. Precis som du själv skriver påverkar din skadade stortå dina ”artrosknän” genom att du inte kan belasta foten normalt när du går.
Om vi ska börja med exostos, eller ett osteokondrom som vi också säger, är detta en utväxt på den normala skelettstrukturen. Det är den vanligaste formen av godartad bentumör. De kan vara enstaka eller flera, oftast det förstnämnda. Exostoser förekommer vanligen på övre delen av överarmarna, på lårben eller skenben kring knäleden och de uppträder tre gånger oftare hos män än hos kvinnor. Det vanligaste är att de uppkommer i skelettets tillväxtzoner, oklart varför. I samband med att skelettet vuxit färdigt och mognat slutar exostosen också att växa.
Michael Seipel
- Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
- Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.
I de allra flesta fall ger exostoser inga besvär och de upptäcks oftast, som i ditt fall, av en slump i samband med bildundersökning/röntgen. I vissa fall kan exostosen ge upphov till problem genom att de genom sin storlek eller sitt läge påverkar vävnader i närheten till exempel senor och blodkärl. Det kan då bli nödvändigt med ett kirurgiskt ingrepp för att ta bort den. Har man inga som helst besvär, och exostosen inte växer till, krävs ingen åtgärd.
Ett sesamben är ett ben vilket sitter invuxet i en sena i närheten av en led. Det är inte anslutet till det övriga skelettet och bär ingen vikt. Namnet sesamben kommer av att det i regel är litet, som ett sesamfrö. Ett undantag är knäskålen som är kroppens största sesamben. Sesambenet lyfter senan och ökar avståndet mellan senan och ledens rörelsecentrum. Detta ger en hävstångseffekt på senan så att muskelns dragkraft över leden ökar. Förekomsten av sesamben i händer och fötter varierar individuellt.
Under stortån, alldeles bakom den inre leden, sitter två sesamben i böjsenan, ett yttre och ett inre. Antagligen har du skadat ett av dessa när du gjorde illa din stortå. Nu har det gått ganska lång tid sedan du skadade dig, du har fortfarande besvär, och då är det bra att du får komma till en ortopedspecialist för bedömning. Det är också bra att du fått remiss till artrosskola. Där får du lära dig hantera de besvär artrosen ger och hur du ska göra för att förebygga försämring.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT/Shutterstock