Lågt blodtryck av medicinen – får jag ändra dosen själv?
Fråga: Jag har haft högt blodtryck i snart tio år och har Candesartan 16 mg som behandling. Sista tiden har jag dock inte mått så bra, känner mig ofta ordentligt yr. Jag mätte därför mitt blodtryck som låg på 113/70 med 81 i puls.
Efter det så halverade jag dosen på min blodtrycksmedicin och har mått bättre. Är det okej att jag fortsätter med den dosen? Hur ofta ska jag mäta mitt blodtryck? Är det något annat jag ska tänka på?
/Göran, 62 år
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Läkare Hanna Brännlund svarar: "Viktigt att mäta sitt blodtryck regelbundet vid medicinering"
Det låter som att du själv hittat orsaken till dina besvär. Ett för lågt blodtryck kan medföra precis det som du beskriver, yrsel, men även symtom som svaghet, illamående, kallsvettighet och svimningskänsla.
Det vanligaste är att man får blodtrycksfall i samband med att man reser sig hastigt upp från liggande eller sittande. Det är därför viktigt att mäta sitt blodtryck regelbundet när man har blodtrycksmedicinering, så att det ligger välreglerat.
Det låter bra att du mår bättre och det är viktigt att du mäter några nya blodtryck och ser så att det nu ligger normalt. Vid mätning hemma så bör blodtrycket vara under 135/85. Det är också viktigt att mäta under rätt förhållanden, gärna efter att man suttit ner och vilat 5–10 minuter och känner sig avslappnad. Mät gärna blodtrycket vid några olika tillfällen och räkna sedan ut medelvärdet.
Högt blodtryck ger oftast inte några symtom och brukar därför kallas ”the silent killer”. Ibland kan man få lätt huvudvärk och känna sig trött, men det vanligaste är att man inte känner något alls. Det är därför viktigt att kontrollera sitt blodtryck regelbundet.
Efter att vi passerat 45–50-årsåldern så kan det vara klokt att kontrollera årligen. Vid ärftlighet för högt blodtryck eller andra riskfaktorer kan årliga mätningar vara indicerat att börja med i yngre ålder.
Högt blodtryck kan på sikt påverka hjärtat, hjärnan, ögonen och njurarna negativt. Obehandlat högt blodtryck ökar därför risken för stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, njursjukdom och även demens. Det är därför väldigt viktigt att det upptäcks och behandlas i tid.
Vi rekommenderar att förändring av blodtryckssänkande medicinering görs i samråd med behandlande läkare eller sköterska då provtagning ibland också kan behövas. Så för din del låter det väldigt bra att du mår bättre av en lägre dos av din blodtryckssänkande medicinering, men jag tycker även att du ska meddela det till din behandlande läkare så att planerad uppföljning kan göras på rätt sätt.
Så kan du sänka blodtrycket
Vid ett förhöjt blodtryck är det viktigt att se över sina vanor:
- Alkohol höjer blodtrycket. Det är bra att halvera sin konsumtion, alternativt sluta dricka.
- En viktminskning på några kilo kan sänka blodtrycket och ger positiv påverkan på blodfetter och blodsocker.
- Regelbunden motion är positivt för hälsan och sänker blodtrycket. All träning och rörelse är bra.
- Minska stress.
- Sluta röka.
- Ät en varierad kost.
- Salta mindre.Undvik lakrits då även små mängder höjer blodtrycket.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT