Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Har jag dåliga järnvärden?

30 okt, 2024
author Hanna Brännlund
Hanna Brännlund
Trött kvinna tar sig för huvudet medan hon tränar
Foto: TT
”Helena” har problem med trötthet och hög puls. Det påverkar framförallt hennes träning. Nu undrar hon om det är hennes järnvärden som är låga? Läkaren Hanna Brännlund ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Dietisternas guide: Få järnkoll på dina järnvärdenBrand logo
Dietisternas guide: Få järnkoll på dina järnvärden

Fråga: Jag kontrollerade mina järnvärden förra året på grund av återkommande problem med trötthet, orkeslöshet, andningsbesvär och hög puls. Jag fick då svar att järnvärdet var lite lågt men att mitt blodvärde var normalt och blev rekommenderad att dricka blutsaft. Jag har efter det försökt med självhjälp men jag kommer inte till någon bättre status.

Problemen påverkar min vardag och framförallt min möjlighet till att träna. Dras ständigt med en känsla i kroppen om att "handbromsen" är i. Trots mina 54 kilo känns det som att jag väger 90 när jag ska aktivera mig. Jag har under våren tränat regelbundet och känslan är att ju mer jag tränar desto tyngre går det/känns det. Jag har druckit blusaft i tre månader nu, märkte möjligen en liten förbättring i början men nu mår jag bara dåligt igen. Är det järnvärdena som spökar trots att de i höstas inte var särskilt låga? Vad annars kan det bero på?

Annons

/Helena

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Riklig mens är vanligt"

Du beskriver att du har återkommande besvär med trötthet, orkeslöshet, andningsbesvär och hög puls vilket kan vara symtom på järnbrist men det finns även andra sjukdomar som dessa symtom kan bero på. Vid järnbrist får kroppen svårt att tillverka hemoglobin, som är det protein som transporterar syre i kroppen. Normalt så har kroppen extra lagrat järn i lever, mjälte och benmärg för att ha som reserv vid till exempel en blödning. Om kroppen dock får slut på järnreserverna och därmed inte kan bilda tillräckligt med hemoglobin så faller blodvärdet successivt.

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

En järnbrist utan påverkan på blodvärdet är oftast ofarligt och lätt att behandla. Vanligaste orsaken och den mest sannolika orsaken till att du har järnbrist beror på rikliga menstruationsblödningar. Även dåligt upptag av järn från den mat vi äter kan orsaka järnbrist. Men järnbrist kan också bero på andra blödningar, till exempel rikliga upprepade näsblödningar eller vissa tarmsjukdomar. Det finns även vissa kroniska sjukdomar som kan orsaka järnbrist, som hjärtsvikt, njursvikt, cancer eller ledgångsreumatism.

Annons

Mitt råd till dig blir att ta ny kontakt med din vårdcentral för att kanske följa upp med ny provtagning för att se hur ditt blod- och järnvärde ligger nu. Även för att få hjälp att värdera dina symtom och ditt mående och utesluta att det inte är någon annan sjukdom som ligger bakom. Dina symtom och ditt mående som du beskriver kan mycket väl bero på järnbrist och då är det viktigt att du dels får råd och behandling, dels att ni ser över om det är så att du har rikliga mensblödningar som orsakar att du förlorar mer järn än vad du får i dig via kosten.

Om det är rikliga mensblödningar som är orsaken till järnbrist så kan det vara en god idé att du får hjälp med detta. Riklig menstruation är vanligt och drabbar cirka 10–20 procent av alla kvinnor i fertil ålder. Vanliga symtom på att menstruationen är riklig är koagler i blödningen samt täta byten av mensskydd nattetid och flera gånger per timme dagtid. Det finns ett läkemedel som heter Tranexamsyra som minskar blödningarna och kan tas vid behov de dagar som blödningarna är som rikligast. För vissa kan även en hormonspiral eller kombinerade p-piller vara ett bra alternativ för att uppnå blödningsfrihet.

Annons

Om det är så att du har en järnbrist så behöver du behandling med läkemedel. I första hand brukar vi rekommendera järntabletter dagligen som följs upp med ny provtagning efter 2–3 månader. Vid en mer uttalad järn- och blodbrist kan behandling med järn ges direkt med dropp in i blodet för att få snabbare och bättre effekt.

Så kontakta din vårdcentral för ett uppföljande besök och kanske nya prover för att se om du har utvecklat en järnbrist. Lycka till!

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons