Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Bör jag kolla upp trycket i ögonen?

20 jun, 2024
En kvinna som är hos optikern.
Foto: TT
Ska man vara orolig om trycket i ögonen är högt? Läkaren Hanna Brännlund reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögonBrand logo
Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

Fråga: Jag har varit hos min optiker och fick höra att jag har högt tryck i ögonen. Bör jag vara orolig och kolla upp det närmre? Jag tycker inte att jag fick någon förklaring eller information och känner mig nu orolig över detta.

Jag är 48 år och frisk, äter inga mediciner. Besöket hos optikern var inför byte av glasögon och min syn hade inte försämrats. Jag har inga besvär från ögonen och sällan huvudvärk. Jobbar på kontor framför datorn hela dagarna, kan det påverka?

/Lena

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Högt tryck i ögonen kan vara glaukom"

Högt ögontryck kan vara något som behöver följas upp och utredas. Ibland kan det dock vara tillfälligt högt vid en mätning. Det kan bero på till exempel stress eller att man ofrivilligt spänner sig vid undersökningen. Om ögontrycket är högt brukar optikern ofta mäta trycket igen efter någon vecka för att kontrollera om det då ligger normalt eller inte. Ögontryck är en del i undersökningen av ögat, men det är också viktigt att göra en bedömning av synnerven.

Annons

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Du skriver inte hur högt ditt tryck var eller om det var någon skillnad på trycken mellan höger och vänster öga, vilket jag skulle behöva veta för att kunna ge dig rätt råd och information. Normalvärdet på ögontryck kan skilja sig mellan olika landsting. I vissa landsting så klassas ett ögontryck på under 24 som normalt, medan ett tryck upp till 26 klassas som normalt i andra. Att trycket i ögat är högt avser trycket på vätskan i ögat och betyder inte att det är ett högt blodtryck i ögat.

Ögontrycket varierar från person till person men är ofta samma i båda ögonen. Högt ögontryck ger inte alltid besvär utan kan upptäckas vid vanliga rutinkontroller hos optiker. Det är dock viktigt att göra en helhetsbedömning och ta hänsyn till ålder, eventuella ögonbesvär samt eventuell ärftlighet. Att du jobbar framför dator tänker jag inte har någon påverkan på ögontrycket.

Annons

Högt tryck i ett öga eller i båda ögonen är ofta tecken på sjukdomen glaukom, också kallat grön starr. Det är en relativt vanlig ögonsjukdom som främst drabbar äldre personer, den är sällsynt hos personer yngre än 50 år. Det höga trycket som blir i ögat eller ögonen påverkar synnerven, vilket långsamt påverkar synfältet. Sjukdomen kan komma plötsligt (akut glaukom) eller smygande (öppenvinkelglaukom eller grön starr). Utan behandling försämras synen successivt och kan till slut helt försvinna.

Orsaken till att trycket i ögat blir högt vid glaukom är ökad mängd kammarvätska i ögat. Denna vätskas funktion är att ge näring åt ögat och att transportera bort slaggprodukter. Normalt produceras ny kammarvätska kontinuerligt med hjälp av beståndsdelar från blodet, samtidigt som vätskan som fyllt sin funktion flödar tillbaka till blodet. Kammarvätskan rinner ut ur ögat via den så kallade kammarvinkeln, som kan betraktas som ögats avlopp. Det som händer vid glaukom är att det blir stopp i avledningen av vätskan. Följden blir då för mycket vätska och för högt tryck. Det ökade trycket skadar synnerven.

Annons

Öppenvinkelglaukom är en smygande sjukdom som gör att synfältet sakta krymper. Tyvärr ger den ofta symtom först när sjukdomen funnits en längre tid. Sjukdomen kan vara ärftlig. Om du har ett syskon eller någon förälder som har sjukdomen så rekommenderas regelbunden undersökning efter att du har fyllt 50 år.

Det finns bra behandling mot glaukom. Tyvärr kan dock ingen behandling reparera de eventuella synskador som sjukdomen redan orsakat. Det är därför viktigt att sjukdomen upptäcks tidigt i förloppet. Den viktigaste behandlingen är att sänka trycket i ögat och vanligast är att det görs med hjälp av speciella ögondroppar som ska tas dagligen. När inte ögondroppar hjälper så finns andra behandlingsalternativ, som laser eller operation.

I ditt fall så är det viktigt att du får eller har fått en ordentlig undersökning där man förutom tryckmätning av ögat också gör en bedömning av synfältet och av synnerven. Jag tycker att du ska fråga din optiker om hur högt ditt tryck var och om det behövs någon uppföljning.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons