Ögonhälsa hela livet: Så undviker du sjukdomar och bevarar din syn
En gråstarrsoperation tar numera bara sju minuter och du kan komma hem seende samma dag. Om du är översynt, närsynt, astigmatisk eller en kombination kan du byta ut ditt ögas egen lins till en som är synkorrigerande. Och är du för närsynt för laseroperation kan du få en kontaktlins insatt i ögat.
Möjligheterna att korrigera synfel har exploderat de senaste åren, mycket tack vare en kraftigt ökad efterfrågan från Asien. Det berättar Beatrice Peebo, ögonläkare och verksamhetschef på S:t Eriks Ögonsjukhus. Hon var tidigare chefsläkare på Memira Eyecenter.
– Korrigering av synfel är ett område som formligen exploderar just nu, säger hon, och nämner en stor mässa i Milano där utbudet av produkter varje år överträffar året innan.
– Det beror på att vi blir mer och mer närsynta. I till exempel Japan och Kina är snart 90 procent av de unga närsynta. Många vill bli av med glasögon och linser och det finns en superefterfrågan därifrån på lösningar som botar synfel. Det gör att det går väldigt fort framåt, nya produkter presenteras hela tiden.
Glaukom kan göra dig blind
Efter 50 års ålder finns det ett antal ögonsjukdomar som kan göra entré och som riskerar att bli riktigt allvarliga om du inte söker hjälp i tid.
– Om du har en nära släkting med glaukom, som också kallas grön starr, ska du efter 50 års ålder regelbundet kontrollera trycket i ögat och ögonbotten med synnerven, för risken att drabbas av glaukom ökar med åldern. Utan ärftlighet är risken betydligt mindre, men man brukar säga att fem procent av alla 70-åringar har glaukom, säger Beatrice Peebo.
Glaukom är en ögonsjukdom som drabbar synnerven och långsamt påverkar synen negativt.
– Går det tillräckligt långt förlorar du synen. 41 procent av de som har glaukom är blinda på ett öga. Så många människor går med smygande förändringar som man inte känner av förrän det är för sent. Hjärnan anpassar successivt synen till att bara se med ett öga, därför märker många inte problemen förrän det är för sent.
Minska risken med ett enkelt knep
Ett enkelt sätt att hålla koll på synförändringar är att regelbundet hålla för ett öga åt gången. Upptäcker du en synförändring i tid och får behandling minskar du flerfaldigt risken att bli blind.
Numera behöver du inte heller uppsöka ögonläkare för att upptäcka glaukom, många optiker erbjuder både ögonbottenbild och tryckmätning av ögat. Den främsta behandling som ges är ögondroppar som sänker trycket, men det finns också laser- och operationstekniker. Sjukdomen är dock kronisk.
– Får du diagnosen glaukom ska du kontrollera dina ögon livet ut. Behandlingen botar inte sjukdomen, men den bromsar utvecklingen.
Vanliga symtom på grå starr
Den absolut vanligaste ögonsjukdomen är grå starr. Hälften av de som är 70 år och äldre har grå starr, också kallat katarakt. I Sverige görs cirka 130 000 gråstarrsoperationer varje år. Sjukdomen är ofarlig, men den grumliga dimsyn som följer med den är störande.
Vanliga symtom är att förlora djupseendet, få bländningsbesvär vid mörkerkörning och att ha svårt att känna igen bekanta på stan. Den moderna operationstekniken innebär oftast inte längre än 15 minuters operation och därefter hemgång med ögondroppar.
– Vi byter helt enkelt ut linsen i ögat. Det kan vara lite dimmig syn de första dagarna, men sedan blir det oftast bra igen. Risken för komplikationer är mycket liten.
Grå starr behandlas med linsbyte
Det finns ett flertal olika linser med olika egenskaper att välja på för patienten. Den vanligaste vid starroperation är den monofokala linsen, som ger fokus på ett visst avstånd, till exempel när du ska läsa en bok.
– Det är den monofokala som regionerna erbjuder vid gråstarrsoperation. Då får du komplettera synen med glasögon antingen på nära eller långt håll.
Vissa kliniker erbjuder dock möjlighet till speciallins mot en extra kostnad vid gråstarroperation, påpekar hon.
Byta linsen i ögat – 4 val
- Monofokal lins: Ger bra syn på antingen nära eller långt håll, utan glasögon. Vanligtvis väljer man att få bra syn på långt håll och kompletterar med läsglasögon för att se bra på nära håll. Detta är det vanligaste alternativet för de som har grå starr.
Nedan linser ingår inte i regionsjukvård men kan väljas på vissa ögonkliniker mot extra kostnad i samband med gråstarroperation:
- Pluslins, eller EDOF-lins (Extended Depth of Focus): Ger ett ökat skärpedjup, med god syn på alla avstånd från cirka 40 cm. Denna lins kan vanligen erbjudas också de med ögonsjukdomar. Här får du ofta komplettera med läsglasögon.
- Multifokal lins: Ger god syn på både långt och nära håll vilket betyder att du slipper glasögon helt. Men det kräver att ögat är friskt och att du har god samsyn.
- Monovision: Betyder att du har olika linsstyrkor på höger och vänster öga. Du kan välja en monofokal lins på ditt ena öga för nära seende, och en annan linsstyrka på ditt dominanta öga för att se på avstånd.
Krokseende ska tas på allvar
I ögat finns ett litet område som kan orsaka problem när ögonen åldras: gula fläcken. Det är den del av näthinnan där vi har vårt skarpa seende och färgseende.
Gula fläcken ligger mitt i näthinnan, bakom pupillen, och är bara någon millimeter i diameter. Ändå är den pyttelilla fläcken den främsta orsaken till synnedsättning hos äldre i västvärlden.
– Symtomen är ofta att man börjar få problem att läsa och se små saker på nära håll. Det blir svårt att se skarpt, bokstäver kan falla bort, det är svårt att följa raden du läser. Och det här är viktigt: Var väldigt uppmärksam på krokseende!
Våta och torra åldersförändringar i gula fläcken
Krokseende är när ett föremål som i vanliga fall är rakt, som en flaggstång eller tavelram, ser krokig eller vågig ut. Det är ett tecken på att du kan ha drabbats av våta åldersförändringar i gula fläcken.
– Då får man inväxt av sjuka blodkärl i gula fläcken, som läcker ut vätska och orsakar en svullnad.
Det ska man vara uppmärksam på, för om man inte behandlar de sjuka blodkärlen leder det ganska snabbt till att man förlorar det centrala seendet.
Behandlingen innebär att ögat injiceras med läkemedel som hejdar de sjuka blodkärlens läckage av vätska. I Sverige görs ungefär 100 000 sådana injektioner årligen.
– Såväl våta som torra åldersförändringar i gula fläcken leder till skador i det centrala seendet. Det perifera fungerar utmärkt, så du kan orientera dig i ett rum, men du har svårt att se ansikten eller hitta maten på tallriken, säger Beatrice.
– De torra åldersförändringarna kan vi dock inte göra något åt. Det finns faktorer som ökar risken att drabbas; som att röka, ha högt blodtryck, ha höga blodfetter. Men det är också mycket ärftlighet bakom, precis som med glaukom.
Presbyopi: Ålderssynthet drabbar alla
Något som vi alla drabbas av förr eller senare är ålderssynthet (presbyopi). Presbyopi beror på att linsen stelnar med åldern och inte längre förmår att anpassa sig till att se föremål på nära håll.
En möjlig behandling är att byta ögats lins till en syntetisk, med evig livstid. Linsbytet korrigerar såväl ålderssynthet som andra synfel, med hjälp av en multifokal lins. Linsbytet är densamma som görs för patienter med gråstarr.
– Men om du ska ha hjälp av de multifokala så måste du ha bra ögon i övrigt. Du kan inte ha ögonsjukdomar och du måste ha samsyn i ögonen. Så inte alla människor passar för multifokala linser, konstaterar Beatrice.
Men eftersom forskningen går fort fram finns nu en lösning:
– Det finns en ny typ av lins som vi kallar ”pluslins”. Den ger ett ökat skärpedjup, med god syn från cirka 40 centimeters avstånd, och kan ofta erbjudas även till de som har olika typer av ögonsjukdomar. Här behöver man dock ofta komplettera med glasögon på nära håll.
Viktigast av allt är förstås att lära känna dina ögon så att du kan söka hjälp i tid för att upptäcka och hejda synhotande ögonsjukdomar.
4 myter om ögon – läkaren svarar
1. När jag har gjort mitt linsbyte kan gråstarren komma tillbaka
– Nej, men du kan få efterstarr. Det beror på att linsens kapsel bakom den nya linsen kan bli grumlig. Det kan komma mellan 1–3 år efter operationen. Men det är ingen allvarlig komplikation, utan kan avlägsnas med laserbehandling. Det är ingen stor operation utan kan utföras i ett ögonmikroskop på ögonmottagning, säger Beatrice Peebo.
2. Om jag opererar min närsynthet med laseroperation kan närsyntheten sedan växa tillbaka
– Synfel som tas bort med laser kommer inte tillbaka men man kan få ett nytt synfel, och det kan man inte skydda sig mot med en laserbehandling, säger Beatrice Peebo.
3. Jag vill operera mig mot ålderssynthet och bör vänta med att byta lins i ögat tills jag ser riktigt illa, annars kommer ålderssyntheten tillbaka
– Ålderssyntheten kommer inte tillbaka, eftersom linsen är bytt till ett syntetiskt material som är mycket stabilt. Men det finns en poäng med att vänta tills du verkligen behöver operationen. Man vill inte operera en lins med funktionalitet utan vill avvakta tills linsen har stelnat och ålderssyntheten har utvecklats, säger Beatrice Peebo.
4. Man kan äta vitaminer som motverkar åldersförändringar i gula fläcken
– Många pratar om vitaminer mot åldersförändringar i gula fläcken och det säljs bland annat sådana preparat i hälsokostaffärer. Det finns stora studier som har visat att vissa vitaminer i höga doser kan ge ett visst skydd mot åldersförändringar i gula fläcken, om du har avancerat stadium i ena ögat. Här rekommenderas att man pratar med sin ögonläkare för att få råd, säger Beatrice Peebo.
Foto: S:t Eriks Ögonsjukhus, Shutterstock/TT