Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Alla artiklar om bakterier Täta bröst Om MåBra

Ögonfenomenet floaters: Vad är det som simmar i synfältet?

11 mar, 2023
AvMarina Nilsson
Fatima Pedrosa Domellöf, ögonläkare, och en kvinna som kisar med ögonen.
De kallas ”floaters”, eller grumlingar, och kan till exempel likna svarta flugor, simmande trådar, eller kanske bara lite smuts på glasögonen som inte går att putsa bort. Professorn förklarar vad man kan göra åt det vanliga ögonfenomenet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En dag är den bara där – en ganska irriterande fluga som tack och lov inte surrar, men som efterhängset följer med vart du än vänder blicken... Det typiska är att den rör sig lite segt i sidled, nästan som att den simmar inne i ögat, och det är en ganska korrekt beskrivning.

Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögonBrand logo
Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

Flugan, som alltså egentligen är en ansamling av protein, befinner sig nämligen i den vätskefyllda ballong som fyller större delen av ögongloben. Den kallas glaskroppen och sitter ganska löst fast i själva näthinnan som återfinns långt bak i ögat. I takt med att glaskroppen sjunker ihop något så kommer den att lossna, som en naturlig åldersförändring som inte är farlig.

– Men när glaskroppen släpper, vanligtvis någon gång efter 50, så får den med sig lite ”krafs” från synnerven som den sitter fast runt. Och det är detta som uppfattas som flugor eller lite smuts som rör sig lite segt när vi tittar åt olika håll. Det här är normalt. Glaskroppen lossnar hos alla, men det är inte alla som märker av det eller upplever floaters, men många gör ju det, förklarar ögonläkaren Fatima Pedrosa Domellöf, som är professor i ögonsjukdomar vid Umeå universitet, och även driver podden Ögonvrån.

Annons

Grumlingar – då ska du söka vård

Floaters, eller grumlingar, är normalt och ofarligt. Men när det börjar se ut så här är det läge att kontakta vården:

  • Du ser plötsligt väldigt mycket prickar, nästan som vid ett stjärnfall.
  • Det förekommer som blixtar i synfältet som tilltar.
  • Du upplever det som att en mörk gardin hänger för ögats synfält.
  • När du tittar på raka linjer, som flaggstänger, och de börjar se lite vågiga ut.

Floaters är ofarligt – men nog så irriterande

Det vanligaste är alltså att det är i glaskroppen det sker, och igen, det är inget farligt. Däremot finns det andra symtom man bör ta på stort allvar.

– Det enda man ska vara uppmärksam på är om man upplever att det liksom blixtrar inne i ögat, som ett starkt ljussken, eller om man upplever att en mörk skugga eller ett draperi hänger delvis för synfältet. Båda sakerna kan nämligen vara symptom på näthinneavlossning, som i sällsynta fall sker just i samband med glaskroppsavlossning. Detta behöver man söka för, och då lagar man näthinnan med laser eller operation, säger Fatima Pedrosa Domellöf.

Glöm inte att kolla synen!

  • Regelbundna synkontroller hör också till god förebyggande ögonhälsa.
  • I en studie vid Göteborgs universitet var de allra flesta 70-åringar nöjda med sin syn, men 61,5% visade sig faktiskt behöva nya glasögon...
Annons

Operation riskfyllt – praktisera först acceptans

Att ha floaters kan vara irriterande, men det finns inte så mycket man kan göra åt dem. Särskilda kosttillskott som ska minska antalet prickar och fläckar finns visserligen på marknaden, men det är inget som ögonläkaren anser fungerar. I stället tycker hon att man ska försöka att praktisera acceptans.

– Om man besväras väldigt mycket av dem så finns operationen vitrektomi, och då går man in och ”dammsugar” ut dem. Men som alltid vid kirurgi måste man väga nytta mot eventuella risker. När vi är inne i ögat och opererar så finns nämligen alltid risken för just näthinneavlossning efteråt, vilket är en mycket större risk för hela synen, säger Fatima Pedrosa Domellöf och avslutar:

– Vad jag istället brukar rekommendera är att försöka acceptera sin fluga, bli lite kompis med den, och bara låta den vara. Då kommer hjärnan att sköta resten och sortera bort den från vårt synintryck till slut. Partikeln är fortfarande där, men sjunker med tiden och man ser inte den längre, åtminstone inte lika mycket.

Annons

Det händer med ögonen när vi åldras

Tårfilmen blir tunnare

Den lilla glatta ytan är ett viktigt skydd för ögat, men när vi blir äldre blir den skörare. Det beror på att körtlar som producerar viktigt fett och slem tappar lite av sin funktion. Även vissa mediciner kan göra så att ögat känns torrare, med suddigare syn och en grusig känsla som följd.

Det här kan du göra: Ögondroppar lindrar, men välj en variant utan konserveringsmedel. Om du sitter mycket framför skärm så vinkla den gärna lite nedåt, så att inte ögonspringan blir för vid. Blinka också aktivt vid koncentrationskrävande sysslor.

Hornhinnan grumlas

Detta gör så att ljuset inte går igenom lika lätt, och i spegeln kan du uppleva att ögats lyster och klarhet minskat.

Det här kan du göra: Gå inte för länge med obehandlade torra ögon, för skador på hornhinnan kan ge ärr, som med tiden påverkar själva synen. Det finns också sjukdomstillstånd som ger grumlig hornhinna, till exempel corneal dystrofi, där symptomen är exempelvis suddighet, dubbel-syn, ökad ljuskänslighet och en känsla av skräp i ögat. Sök dig till vården för säkerhetsskull.

Linsen blir gulaktig

Tidigare klarröda tomater kan framstå som mer orange då detta påverkar bland annat färgseendet. Linsen blir också grumligare och i 70-årsåldern har de flesta mer eller mindre av grå starr, som har synnedsättning som symtom.

Det här kan du göra: Byt lins på sikt! En bra tumregel är att när synnedsättningen får dig att avstå från saker du egentligen vill göra så är det dags att göra Sveriges vanligaste operation. Snittåldern för operation är 74 år.

Problem med gula fläcken

Gula fläcken är det område på näthinnan där vi har bäst skärpa, så det är här vi fokuserar när vi till exempel läser. För vissa blir förlusten av nervceller mer markant, vilket både kan ha genetiska och livstilsmässiga orsaker. Du börjar då se mer suddiga fläckar i mitten av synfältet. Raka linjer kan också uppfattas som krokiga.

Det här kan du göra: Kontakta alltid vården vid plötsliga synförändringar. En del av åldersförändringarna kan behandlas och bromsas, men då är det viktigt att man söker i tid, om man exempelvis börjar se krokigt.

Hur kan jag skydda ögonen mot åldersförändringar?

Oxidativ stress är ett tillstånd som påverkar hela kroppens åldrade, även ögonens. Det har sina likheter med rost, som blir värre av till exempel stress, rökning och solande, men motverkas av så kallade antioxidanter, alltså vitaminer och mineraler i kosten. Speciella kosttillskott behövs oftast inte så länge man äter allsidigt och balanserat. Mat är alltså verkligen medicin!

– Något som också är bra är solglasögon, både på stranden och i skidbacken. Då minskar man UV-ljuset som kommer in och ställer till med skada. Sedan ska man verkligen alltid söka om man märker försämrad syn på något sätt. Det är viktigt att inte normalisera förändringarna som ”bara vanligt åldrande”, utan att åtminstone ringa 1177 och konsultera, säger ögonläkaren Fatima Pedrosa Domellöf.

Källor: Ögonkliniken Avesyn, 1177.se, Fatima Pedrosa Domellöf.

Foto: Shutterstock/TT, Mattias Pettersson/Umeå universitet

Annons