Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Suddig syn efter ögoninflammation – har ögonen skadats?

25 sep, 2023
Man med irriterade tårfyllda ögon
Läsarens sambo har haft en kraftig ögoninflammation som aldrig riktigt ville gå över, trots behandling. Nu undrar hon om hans syn kan ha skadats permanent. Läkaren Michael Seipel svarar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag har en fråga som gäller min sambo. För några veckor sedan fick han en kraftig ögoninflammation. Det blev bara sämre och sämre och han gick till vårdcentralen där de gav honom ögondroppar med antibiotika. De hjälpte inte så han fick ny tid hos läkaren och då fick han veta att det nog var ett virus han fått och inte bakterier och att han lika bra kunde sluta med antibiotikan eftersom den då inte gjorde någon nytta. Hans ögon rann konstant och var helt uppsvullna men aldrig kladdiga.

Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögonBrand logo
Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

Varför fick han antibiotika när det var ett virus? Är det inte olika symtom som läkaren borde se skillnad på? Nu är ögoninflammationen bättre men han ser fortfarande suddigt på ett öga. Jag undrar om den kraftiga ögoninflammationen kan ha orsakat bestående skador på hans syn? Han var på återbesök hos läkaren för en vecka sedan och fick då bara höra att det kan ta sin tid. /Oroliga sambon

Annons

Läkaren Michael Seipel svarar: "Det kan vara svårt att skilja på en bakterie- och virusinfektion"

En ögoninflammation, kan ha många olika orsaker: allergi, bakterie- eller virusinfektion i ögats ytliga eller djupare strukturer, försämrat eller nedsatt tårflöde, grönstarr, kemiska och mekaniska skador. Vid en enkel ”ytlig besiktning” ser man mer eller mindre uttalad rodnad på det ena eller båda ögonen. Om bara det ena ögat är rodnat kan man med största sannolikhet utesluta allergi.

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Man får sedan gå vidare med att fråga patienten om hur besvären började. Har ögat varit utsatt för någon typ av skada? Finns symtom som skavningskänsla, rinnande ögon, synnedsättning, ljuskänslighet, smärta vid ögonrörelser, illamående och/eller kräkningar? Svaren på frågorna ger viktiga ledtrådar. På många vårdcentraler finns i dag ett ögonmikroskop med vilken man kan göra en noggrannare undersökning av ögats olika strukturer i förstoring.

Vid misstanke om infektion i ögats bindehinna kan det vara svårt att skilja på en bakterie- och virusinfektion. Ett särskiljande tecken kan vara att sekretet vid bakterieinfektion är mer kladdigt medan det vid virusinfektion är klarare. Vid en virusinfektion förekommer ofta också symtom från övre luftvägarna som tecken på en allmän infektion. En speciell typ av virusinfektioner är bältros och herpes simplex och då finns det ofta mer intensiv sveda eller smärta, rodnad och vätskefyllda blåsor kring näsa och ögon. Vid en beskedlig inflammation i ögats bindehinna försvinner symtomen i regel utan särskild behandling efter en vecka. Man kan lindra symtomen genom att badda med ljummet vatten eller koksaltlösning.

Annons
Dina torra, kliande eller rinnande ögon kanske beror på någon av de här sakerna – och i så fall det går att göra något åt det!

Nu hade din man tydligen lite mer uttalade symtom och hans läkare valde att behandla som om det vore en bakterieinfektion. Behandlingen hade ingen effekt och han uppmanades då att sluta med den. Efter tre veckor har inflammationen fortfarande inte lagt sig helt och han ser suddigt på ett öga. I det läget skulle jag ha valt att remittera honom till ögonspecialist för att se om det till exempel kan finnas en skada på hornhinnan.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons