Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Jag opererades för makulahål – nu ser jag suddigare

24 sep, 2023
Kvinnas ögon
"Berit" hade makulahål i gula fläcken och har nyligen opererat ögat. Nu ser hon suddigt och vänder sig till läkaren Michael Seipel för råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag är kvinna på 76 år som nyligen har blivit opererad för något som kallas makulahål. Operationen gick bra men nu tycker jag att synen blivit suddigare och jag har liksom en gungande vätska i det opererade ögat. Vad kan ha hänt? /Berit

Läkaren Michael Seipel svarar: "Det är viktigt att man håller ansiktet nedåt"

Ögats näthinna består av ett tunt lager av nervceller vilka fångar upp ljuset som faller in genom pupillen och omvandlar det till nervsignaler, vilka leds vidare till hjärnan där de bearbetas till synintryck – det vi upplever att vi ser. Gula fläcken, makula, är ett endast två–tre millimeter stort område centralt i näthinnan där syncellerna är extra känsliga och ger den skarpaste synen i mitten av synfältet. Skador och sjukdomar i makula gör att vi förlorar den skarpa synen, man får svårigheter att läsa och se fina detaljer och man upplever att det man ser i centrum av synfältet blir suddigt, förvrängt och krokigt. Synfältet i periferin påverkas inte och man blir inte totalt blind.

Annons

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Makulahål och makuladegeneration är två olika sjukdomar vilka ger skador på makula. Vid makulahål har det uppkommit ett ca 0,4 millimeter stort hål i gula fläcken. De bakomliggande orsakerna till att hålet uppkommer är i drygt 80 procent av fallen ofullständigt kända, dessa kallas idiopatiska makulahål. Man tror att förklaringen till dessa kan vara att det uppstår dragningar i näthinnan i samband med åldersförändringar i ögats glaskropp eller i ett tunt membran i anslutning till makula. I 20 procent av fallen har den drabbade varit utsatt för skada, inflammation eller har en uttalad närsynthet/myopi. Detta kallas sekundärt makulahål och förekommer även hos yngre.

Varje år drabbas knappt en på tusen, oftast vid 60–80 års ålder, kvinnor oftare än män. 10–15 procent av dem som drabbas får makulahål på båda ögonen. Hålet kan i vissa fall läka spontant men om så inte sker måste man operera. Diagnos och operation utförs av specialist i ögonsjukdomar. Diagnosen ställs med en speciell typ av bilddiagnos/OCT. Ibland i kombination med undersökning av blodflödet i makulaområdet/FA. Ingreppet kan utföras i narkos eller lokalbedövning. Hålet läker i 90–95 procent av fallen som opereras och resultatet vad gäller synen blir bättre ju tidigare i förloppet man opererar. Synskärpan blir inte densamma som innan hålet uppkom men det suddiga och krokiga intrycket i mitten av synfältet försvinner och man kan läsa igen.

Annons

I samband med operationen avlägsnas glaskroppen/PPV och det tunna membranet över makula/peeling varefter ögat fylls med gas. Gasen ger ett tryck mot näthinnan och fungerar som ett inre bandage. Under tre dygn efter operationen är det viktigt att man håller huvudet med ansiktet nedåt. På så vis kommer gasen att trycka på bästa sätt mot makula och fungerar som ett tryckförband under den akuta läkningen. Gasen försvinner successivt under tre–fyra veckor och ersätts av kammarvatten från ögat. Under den tiden får man inte flyga eftersom gastrycket i ögat då kan öka. Man får heller inte köra bil på grund av den tillfälliga synnedsättningen. Under den tid som gasen är kvar skymmer den sikten och ger försämrad syn. Det är möjligt att det är gasen som ger din synupplevelse. Vad du ska göra är att kontakta kliniken där du blev opererad och beskriva dina symtom så får dom avgöra om det är normalt i den här situationen.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Våga färg på ögonskuggan med Margareta GrääsBrand logo
Våga färg på ögonskuggan med Margareta Grääs

Foto: TT/Shutterstock

Annons