Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Ögonhälsa: 7 saker din blick kan avslöja om hur du mår

07 mar, 2023
AvMarina Nilsson
Kvinna som tittar med intensiv blick mot kameran
Själens spegel? Åtminstone kroppens! Det går att utläsa mycket från ögonen om hälsan, känsloläget och var du befinner dig i ditt åldrande…
Här är 7 saker din blick kan avslöja.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Alla har vi nog någon gång drunknat i en annan persons ögon av kärlek, skrämts av en obehaglig blick eller känt pressen då chefen iakttagit vår minsta rörelse.

Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögonBrand logo
Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

Men förutom att bidra till olika känslor bär ögonen också på en del information om vår hälsa. Till exempel kan de visa vilken ungefärlig ålder vi är i och om vi tänker tillbaka på ett specifikt minne.

Det finns också flera sjukdomar som experter och forskare kan ana vid en närmre titt på ögat. Här är sju saker dina ögon kan skvallra om, när det kommer till hur du mår.

1. Hjärt-kärlsjukdom

Små gula upphöjningar på ögonlocken, så kallade xantelasma, är avlagringar av kolesterol. Enligt en dansk studie kan det kopplas till en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom inom en tioårsperiod. Särskilt starkt var sambandet hos äldre män. Forskarna avfärdade däremot tidigare kopplingar mellan så kallade kolesterolringar inne i ögat och hjärt-kärlsjukdom. De mjölkvita eller ljusgråa ringarna framför iris orsakas också av kolesterol.

Annons

2. Tankemönster

Vårt sätt att röra ögonen på hänger ihop med vad vi tänker, i alla fall enligt några forskare i psykologi vid Lunds universitet. I en studie som de gjort framgår att det kan vara så att vi återupprepar den sekvens av ögonrörelser som vi utförde när ett minne skapades, då vi vid ett senare tillfälle försöker att komma ihåg minnet. Resultatet har publicerats i den vetenskapliga tidskriften the Royal Society B: Biological Sciences.

3. Diabetes typ 2

Det händer att optikern upptäcker sjukdomen, även om det är ovanligt. Om man haft diabetes i minst fem år brukar förändringar i de fina blodkärlen på näthinnan uppträda. Då sjukdomen gör det svårare för syre att nå fram kan fler kärl bildas för att undvika syrebrist. Kärlväggar kan också brista och läcka ut protein som ser ut som gula fläckar vid ögonbottenfotografering.

Riskerna du bör vara medveten om ifall du överväger operation

4. Alzheimers sjukdom

Beta-amyloid är ett protein som spelar en nyckelroll i sjukdomens utveckling. Det kan fastna i blodkärl och få dem att börja läcka, till exempel kärlen på näthinnan. Genom en så kallad DVA-ögonskanning kan forskare upptäcka detta, innan eventuella minnesproblem uppkommit. Men det är etiskt snårigt med sådana metoder för tidig diagnostik, dels för att det inte är fullt utvecklat ännu och dels för att det inte finns någon förebyggande behandling att sätta in.

Annons

5. Åldrande

Det syns bland annat på pupillen. I 20-årsåldern är pupillen 5 mm i diameter (i dagsljus), vid 50 år bara 3,5 mm, och när vi fyller 80 år har den krympt till 2 mm. Det finns alltså en åldersmarkör här, men som med mycket annat är den också individuell. När pupillen krymper så påverkar det bland annat mörkerseendet och risken för bländning vid exempelvis bilkörning.

6. Neuropsykiatriska tillstånd

Att mäta ofrivilliga ögonrörelser, som ett snabbare sätt att utreda ADHD, har ingått i vissa tester, men varit väldigt omdiskuterat. Liknande forskning pågår, till exempel på University of South Australia. Där har man studerat hur näthinnan reagerar när ögonen belyses med ljus av olika styrka och färg. Mängden elektrisk aktivitet som näthinnan då svarar med, menar man kan indikera om någon har exempelvis ADHD eller autism, eller inte.

7. Leverproblem

Gula ögonvitor som tydligt går att se är ett klassiskt tidigt symtom på att något i levern inte fungerar som det ska, eller på att det är stopp i gallgången. Då kan nämligen inte kroppen göra sig av med den gula restprodukten bilirubin som vi vanligtvis kissar ut. Även virussjukdomen hepatit kan ge gula ögonvitor, precis som missbruk av tabletter och alkohol. I sällsynta fall kan det också röra sig om en brist på ett enzym, tillståndet heter Gilberts syndrom. Då är man inte sjuk i levern och ska heller inte behandlas för det.

Källor: SVT.se, 1177.se, Lunds universitet, University of South Australia, Svenska diabetesförbundet och Dagens Medicin.

Foto: Shutterstock/TT

Kvinnans livsfaser – från födsel till menopausBrand logo
Kvinnans livsfaser – från födsel till menopaus
Annons