Hostan går inte över – jag har hostat i trettio år!
Fråga: Jag är 78 år och har en besvärlig hosta med slem. Har sökt på vårdcentral och fått prova astmamedicin men det hjälper inte. Är mycket besvärad av detta, kan du hjälpa mig?
Jag äter medicinerna Losartan och Metoprolol mot högt blodtryck samt Omeprazol för magen. Jag har haft denna hosta i 30–40 år men det har blivit värre med åren. Tacksam för svar!
/Margot
Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Rensar luftrören"
Hosta är ett vanligt symtom för många olika tillstånd och sjukdomar. Det är också luftvägarnas sätt att göra sig av med sådant som ligger och irriterar slemhinnorna och är således en reflex för att få bort skadliga ämnen som vi andats in. När slemhinnorna i luftvägarna irriteras bildas mer slem än normalt med syfte att fånga upp de retande partiklarna och städa rent i luftvägarna när slemmet sedan hostas upp. Hosta uppkommer både vid mekanisk eller kemisk irritation, så som vid felsväljning och inandning av damm, rök eller andra gaser.
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Hosta är alltså en viktig reflex för att rensa luftrören och bör därför inte dämpas i onödan. Men hosta som pågår dagligen i mer än åtta veckor kallas för långvarig, eller kronisk hosta, och ska utredas. Kronisk hosta är en vanlig orsak till läkarbesök och utredning då det är cirka tio procent av befolkningen i Sverige som drabbas. Du beskriver att du haft besvär med slemhosta i drygt 30 års tid och att du sökt din vårdcentral för hjälp med detta, men du verkar inte ha fått någon förklaring eller fungerande behandling för din hosta.
Det finns flera olika sjukdomar som kan orsaka kronisk hosta. De vanligaste är allergier, astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Vid KOL är hostan ofta slemmig och mer uttalad på morgnarna. KOL drabbar framför allt de som röker eller som tidigare har rökt. En annan orsak till slemhosta kan vara gastroesofagal reflux, det vill säga läckage av magsyra från magsäcken upp till svalget, som då kan ge en irritation och således leda till hosta.
Andra sjukdomar som även ska uteslutas vid utredning av kronisk hosta är bland annat hjärtsvikt, lungfibros och lungcancer. Det är också klokt att se över sina läkemedel och om det finns något tidssamband mellan hostan och eventuell start av någon ny behandling, så att inte hostan är en biverkan av ett läkemedel.
I ditt fall skriver du att du provat behandling med astmamedicin men utan effekt samt att du har Omeprazol för magen, vilket då borde minska risken för att din hosta är orsakad av magsyrereflux. Eftersom du haft din hosta så länge kan man även fundera på om orsaken skulle kunna vara hyperreaktivitet i dina luftvägar, det vill säga att du har överkänsliga slemhinnor i luftvägarna som är känsliga för kemiska agens, som till exempel parfymer och rök.
Kronisk hosta brukar utredas inom primärvården med lungröntgen, lungfunktionsmätning, prover och EKG. Vi brukar även fråga om eventuella andra symtom, exempelvis andningssvårigheter, blodiga upphostningar eller viktnedgång. Ibland görs vidare utredning på lungmottagning med bronkoskopi, en undersökning där man undersöker luftrören och lungorna med ett instrument som förs ner i luftrören.
Ibland hittar vi ingen förklaring till kronisk hosta efter att utredning gjorts, och då är det i stället viktigt att man försöker hitta vad som kan lindra hostan och undvika saker som triggar. I ditt fall så skulle jag behöva veta lite mer om ditt mående i övrigt samt vilka undersökningar som gjorts av din hosta. Har du någon bakomliggande allergi? Röker du? Har du symtom på hjärtsvikt eller annan bakomliggande sjukdom? Eftersom du beskriver att du är väldigt besvärad av hostan så tycker jag att du ska kontakta din vårdcentral för en ny läkarbedömning.
Egenvård vid hosta
- Drick ordentligt. Vätska gör slemmet mindre segt och lättare att hosta upp.
- Nattlig hosta kan avhjälpas genom att höja sängens huvudända eller att använda en extra kudde.
- Undvik att vara i rökiga och dammiga miljöer. Om du själv röker så finns det många fördelar med rökstopp.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.