Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Hur farligt är ett glas vin till maten?

30 sep, 2024
Två kvinnor som har varsitt glas med vin.
Foto: TT
”Ingela” dricker gärna ett glas vin till maten varje dag. Kan det vara skadligt? Läkaren Hanna Brännlund ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 negativa effekter av alkohol som du troligtvis inte visste omBrand logo
5 negativa effekter av alkohol som du troligtvis inte visste om

Fråga: Jag skulle vilja få ditt råd och bedömning kring vad som anses vara en normal och oskadlig alkoholkonsumtion. Jag har precis fyllt 60 år och blev då kallad till min vårdcentral för en hälsoundersökning där jag fick lämna prover och träffa en sköterska som frågade om mina levnadsvanor. Jag berättade då att jag gärna dricker ett glas vin till maten nästan varje dag och fick höra att det är skadligt och att jag bör minska konsumtionen. Men jag mår bra och mina prover som togs var normala fick jag höra.

Kan det då verkligen vara skadligt? Jag är normalviktig, rör på mig mycket, röker inte och anser mig vara frisk. Jag dricker sällan starksprit utan det är just ett glas vin jag tycker förhöjer min livskvalitet. Tacksam för din synpunkt!

Annons

/Ingela

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Alkohol tillför aldrig något positivt"

Jag vill börja med att nämna att det låter väldigt bra att du mår bra och upplever din hälsa god samt att proverna som du tagit var normala. Våra levnadsvanor är betydelsefulla för vår hälsa och vi har ett ansvar att ge våra kroppar de bästa förutsättningarna för ett friskt åldrande. Det är många parametrar som inverkar på sjukdom som vi inte kan rå på, till exempel genetiska faktorer. Det vi däremot kan ta ansvar för och påverka är just vår livsstil där viktiga faktorer för att minska risk för sjukdom är bland annat regelbunden motion, hålla normalvikt, avstå nikotin/tobak samt alkohol.

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Alkohol påverkar alltid kroppen negativt, även om vi bara dricker lite. Det finns en uppfattning i samhället att lite alkohol inte är skadligt, eller att det till och med kan vara bra. Det stämmer dock inte. Alkohol påverkar alltid våra kroppar negativt men risken ökar såklart ju mer vi dricker.

Annons

Det finns över 200 sjukdomar och hälsoproblem som kan orsakas av alkohol eller försämras av alkohol. Så för att svara på din fråga kring vad som är en normal och oskadlig alkoholkonsumtion krävs två olika svar. En oskadlig alkoholkonsumtion existerar inte, då alkohol aldrig tillför något positivt för våra kroppar. Det bästa är alltså att inte dricka alkohol alls. Ju mindre alkohol desto mindre risk för skada, sjukdom eller att vi dör i förtid.

Vad som är en normal alkoholkonsumtion är svårt att svara på men enligt Folkhälsomyndighetens statistik så beräknas den totala alkoholkonsumtionen för en vuxen person i Sverige vara 8,8 liter ren alkohol per år. Enligt statistiken så är det drygt 80 procent av den vuxna befolkningen som dricker alkohol. Ungefär 16 procent av befolkningen har en riskkonsumtion vilket ger en tydligt ökad risk för skador och sjukdomar till följd. Gränsen för riskbruk ändrades förra året och anses nu vara om man dricker mer än 10 standardglas per vecka, detta gäller både för kvinnor och män. Som riskbruk räknas också intensivkonsumtion, det vill säga om man dricker 4 standardglas eller mer vid ett tillfälle.

Annons

Ett standardglas innehåller 12 gram ren alkohol och motsvarar 33 cl starköl, 15 cl vin eller knappt 4 cl sprit. Så din alkoholkonsumtion med ett glas vin till maten dagligen motsvarar då cirka 7 glas per vecka vilket inte räknas som en riskkonsumtion förutsatt att du inte häller upp mer än 15 cl vin i glaset.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons