Hur reagerar levern på regelbundet intag av smärtstillande?
Fråga: Sedan en längre tid har jag tagit Citodon för mina smärtor, och även Panocod, som ju är samma sak. Jag får ta högst åtta tabletter om dagen, men nu har det blivit så att jag behöver ta 10–14 tabletter under den första tiden av receptet, för att sen gå ned till fem stycken de sista dagarna innan jag får ta ut nya på mitt recept igen. De dagarna mår jag inte bra. Förutom mot smärtorna har jag nytta av tabletterna då de hjälper mot min diarré. Nu undrar jag hur kroppen reagerar på detta? Hur är det till exempel med levern och hur märker jag om den far illa?
/Värktant
Läkare Michael Seipel svarar: ”Stor risk att man utvecklar ett beroende”
Svar: Det här låter inte som en idealisk behandling. Vad är orsaken till att du tar Citodon? Har du genomgått en komplett utredning av vilken eller vilka sjukdomar som ligger bakom din smärta och diarré? Det är grundläggande innan man försöker behandla smärtan.
Citodon är ett så kallat kombinationsanalgetikum där man kombinerar två smärtlindrande substanser med olika verkningsmekanismer, paracetamol och kodein. Den här typen av läkemedel används mot svår och medelsvår smärta där den förväntade behandlingstiden är upp till några veckor. De är inte idealiska för användning under längre tid eftersom det då finns en stor risk att man utvecklar ett beroende av kodein, som är en nära släkting till morfin och heroin, men svagare. Alla tre tillhör gruppen opiater och finns naturligt i opievallmon.
Michael Seipel
- Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
- Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.
Kodein omvandlas till morfin i levern och får på så vis samma effekter. En del av oss saknar det enzym som bidrar till omvandlingen och får ingen eller mycket svag effekt av kodein. Andra har mer enzym och får en, ibland kraftigt, förstärkt effekt. Förutom smärtlindrande effekt har kodein även förstoppning som biverkan. Den sistnämnda effekten utnyttjas ibland hos personer med diarré, som då får läkemedel med rent kodein. Det ingår, precis som kodein i kombination med acetylsalicylsyra eller paracetamol, i gruppen narkotikaklassade läkemedel och skrivs ut på särskilt recept.
Paracetamol är en smärtlindrande substans som finns i bland annat Alvedon, Pamol och Panodil. Mindre förpackningar kan köpas receptfritt på apotek. Paracetamol kan hos känsliga personer ge upphov till leverskador redan i doser som inte ligger långt ifrån den rekommenderade dosen på 8 tabletter/dygn, 4 000 mg/dygn, för en vuxen med normal leverfunktion. De första symtomen på överdosering är illamående, kräkning, diarré, hjärtklappning och smärta i bukens övre högra del. Så småningom tillkommer tecken på leverskada med läckage av ämnen från skadade celler i levern och ökad blödningsbenägenhet. Det kan utvecklas till ett mycket allvarligt sjukdomstillstånd.
Jag tycker att du ska diskutera fortsatt behandling med din läkare. Att gå vidare så här är enligt min uppfattning ingen bra lösning. Behovet att öka dosen Citodon kan uttrycka abstinens av kodeinet och du kan behöva hjälp att trappa ner. Det finns andra läkemedel för att behandla både smärta och diarré. Det finns även andra metoder än läkemedel för smärtlindring. Man måste ofta kombinera dessa.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.