Bråkigt på släktmiddagar – gör jag bäst i att hålla tyst?
Fråga: På våra större släktmiddagar är det ofta tydligt att vi har olika politiska åsikter och diskussionerna blir heta. Jag mår dåligt av detta. Stämningen blir dålig och utmynnar i hårda ord. Samtidigt vill jag inte bli slak och inte säga något alls. Hur ska jag hantera detta? /Anna
Coach Jenny Åsenlund svarar: ”Förmodligen känner fler detsamma”
Vilken intressant fråga. Generellt är det faktiskt så att det är väldigt sällan som någon ändrar åsikt öppet inför andra. Så fundera på vad som syftet är med era diskussioner? Är det att omvända varandra? I så fall är forumet fel utifrån ett mänskligt psykologiskt perspektiv. Snarare blir det en försvarssituation var och en hamnar i, för att inte något ego ska bli sårat. Diskussioner som istället ska påvisa att jag har minsann rätt. Vill du på riktigt övertyga någon om ett nytt perspektiv så träffa personen enskilt. Då riskerar ingen att tappa ansiktet och en fruktbar diskussion är lättare möjlig.
Jenny Åsenlund
Jenny Åsenlund är beteendevetare och certifierad coach som svarar på frågor om personlig utveckling, mindfulness och inre välmående.
Som du skriver så blir stämningen dålig. Förmodligen känner fler detsamma. Kanske det är dags att bjuda in andra samtalsämnen nästa gång ni ses? När du märker ni glider över i de svarta hålen, avled med ett annat ämne. Säg högt att dessa diskussioner känner jag igen och brukar inte leda till en upplyftande stämning. Snarare tvärtom. Hur vore det att vi accepterar att vi tycker olika inom detta och istället prata om exempelvis sport eller konst? Eller vad du har för intressen. Du fixar detta. Det finns säkert fler som blir lättade. Lycka till!
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.