Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Hur blir jag av med min kroniska huvudvärk?

02 nov, 2024
En kvinna som sitter med handen på huvudet.
Foto: TT
”Linda” lever med kronisk huvudvärk och tycker det är svårt att få rätt hjälp. Vad ska hon göra för att slippa huvudvärken? Läkaren Christina Lundell ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är den nya diagnosen långvarig smärtaBrand logo
Det här är den nya diagnosen långvarig smärta

Fråga: För några år sedan drabbades jag av kronisk huvudvärk, från en dag till en annan. Jag har röntgat mig och gjort otaliga kontroller, men inget fel eller farligt har hittats. Det enda som hjälpt är en epilepsimedicin som tog udden av det värsta. Men vid ett nytt läkarbesök reagerade en ny läkare kraftigt och sa att jag inte fick äta så stora mängder under så lång tid. Jag äter också blodtrycksmedicin och blodförtunnande. Jag upplever att det är svårt att få rätt hjälp. Hur ska jag gå vidare?

/Linda

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Läkaren Christina Lundell svarar:

Att leva med kronisk huvudvärk kan vara plågsamt. Det låter som att du har hittat en behandling som hjälper någorlunda men att det nu inte är säkert om du får fortsätta med den. Jag tänker att ni i så fall behöver hitta något annat som fungerar eller att din läkare får remittera dig vidare.

Annons

Det är skönt att man i ditt fall har ­uteslutit farliga orsaker. Du har flera bakomliggande sjukdomar som kan bidra: blodtrycket och att du äter blodförtunnande (som ibland kan bero på tillstånd som kan bidra till huvudvärk).Sedan finns det en lång rad små besvär som kan ge huvudvärk, allt från nedsatt syn till spända käkar, till nack- och ryggbesvär. Det är bra att följa de ­livsstilsråd som brukar ges med regelbunden dygnsrytm, lagom mycket sömn, regelbundna matvanor, träning, att undvika eventuell utlösande mat eller dryck och alkohol. Jag tänker att du gått igenom allt detta redan.

Råden för behandling ser ganska olika ut beroende på vad man kommer fram till att huvudvärken beror på. Vid “vanlig” spänningshuvudvärk är råden att inte använda för mycket smärtstillande läkemedel, men om man har en migrän som döljer sig i smärtan finns det läkemedel som kan förebygga och behandla. Vissa kan få lindring med botox.Om du har omfattande problem kan du behöva träffa en neurolog eller få en teambaserad behandling. Här ser ­möjligheterna lite olika ut i olika delar av landet, i Stockholm finns det flera specialiserade enheter.

Annons

Vanliga typer
av huvudvärk

  • Den vanligaste formen av huvudvärk är spänningshuvudvärk. Det kan till exempel bero på sömnbrist, stress eller felaktig arbetsställning.
  • Den näst vanligaste orsaken är migrän. Cirka 15 procent av den vuxna befolkningen har migrän och av dem är 65 procent kvinnor. Vid kronisk migrän går inte värken bort helt mellan täta anfall.
  • Klusterhuvudvärk är väldigt smärtsamt och kommer och försvinner plötsligt. En period av attacker kan hålla i sig mellan fyra till tolv veckor. Några få ­personer har kronisk klusterhuvudvärk.
  • Det är vanligt med huvudvärk vid en ­infektion, till exempel en förkylning eller ­influensa.

Källa: 1177 & Hjärnfonden

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons