Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Kan jag få en kortisonspruta mot värken i huvud och nacke?

08 nov, 2023
Man sitter vid skrivbord och tar sig om nacken
"Lennarth" har nackvärk, spänningshuvudvärk och artros i halsryggraden. Akupunktur och inflammationshämmande läkemedel har inte fungerat. "Kan jag få en kortisonspruta mot värken?", frågar han läkaren Michael Seipel.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag är en man 58 år gammal som sedan en längre tid tillbaka har en jobbig värk i huvud och nacke. För cirka 15 år sedan hade jag mycket problem med värk i min ena armbåge och jag fick då kortisonsprutor vid två tillfällen. Värken försvann så småningom och har inte återkommit sedan dess.

Nu har jag fått problem med nackvärk och spänningshuvudvärk. Har blivit röntgad och det visade sig att jag har artros i halsryggraden från tredje till sjunde halskotan. Har även gjort en datortomografi av huvudet som var bra. Det fanns inga fel i blodproverna där man bland annat testade för ledgångsreumatism.

Har fått akupunktur mot spänningshuvudvärken samt testat diklofenak, det hjälpte inte. Nu undrar jag om man kan få en kortisonspruta mot nackvärken eller något annat som hjälper? Har sedan många år tillbaka ett arbete där jag sitter långa arbetspass vid dator och skrivbord. /Lennarth

Berättar om kampen för att få hjälp, hur hon lärt sig leva med smärtan – och trots allt hittat glädjen.

Läkaren Michael Seipel svarar: "Kortisoninjektioner i nacken kräver goda kunskaper"

För att börja med kortisonet så ges en lokal kortisoninjektion i avsikt att dämpa ett välavgränsat akut inflammationstillstånd. Om behandlingen har önskad effekt minskar smärtintensiteten. Detta skapar förutsättningar för en förbättrad rörlighet, något som i sig har en läkande effekt och möjliggör förbättrad, smärtfri, rörlighet. I regel blandar man kortisonet med lokalbedövningsmedel. Lokalbedövningen fyller två syften: Dels minskar smärtan vid injektionstillfället och dels får man en direkt indikation på att man hamnat rätt. En snabbt inträdande smärtlindring av lokalbedövningsmedlet tyder på detta. Den smärtlindrande effekten av kortisonet kommer först efter ett par dygn. Ibland kan det till och med bli en tillfälligt ökad smärta när effekten av lokalbedövningsmedlet släppt.

Annons

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Vid en vanlig tennisarmbåge är injektionen vanligen inget större problem. De inflammerade strukturerna är här ytliga och lättillgängliga. På tal om detta har man i dag börjat ifrågasätta värdet av kortisoninjektioner vid tennisarmbåge.

I halsryggen förhåller det sig lite annorlunda än vid armbågen. Vi har trånga förhållanden med känsliga strukturer som stora nervgrenar och blodkärl. Nackkotornas leder och diskar ligger i direkt anslutning till ryggmärgen och dess grenar.

Bilddiagnos visar att du har en ganska utbredd artros i halsryggen, de fem nedersta av de sju halskotorna är engagerade. Du skriver i ditt brev att du har både nackvärk och huvudvärk av spänningstyp. Egentligen är detta två olika saker. På fackspråk kallas det förstnämnda cervikogen huvudvärk och det sistnämnda huvudvärk av spänningstyp/HST. Vem har ställt diagnosen? Har man funnit något tydligt fokus för smärtan? Har du smärtor eller känselstörningar i skuldror, armar eller händer? Smärta eller känselstörningar som står i tydlig relation till rörelser i nacken? Variation över dygnet? Yrsel, ostadighet eller störningar av syn och hörsel?

5 tips på övningar som stärker din nackeBrand logo
5 tips på övningar som stärker din nacke

Visst kan man ge kortison i det här området men det kräver att man har gjort en noggrann kartläggning av var den här behandlingen skulle kunna tänkas göra nytta. Injektioner i nära anslutning till halsryggraden, så kallade rotblockader, ska dessutom göras i röntgengenomlysning av någon som behärskar injektionstekniken väl. Även vid mer ytliga injektioner i nacken krävs goda kunskaper om förhållandena i området.

Annons

Nu har du provat inflammationshämmande läkemedel/diklofenak och akupunktur utan att bli hjälpt. I den här situationen ska du ta kontakt med din läkare igen. Man måste fråga sig om diagnoserna är de rätta och om det kan vara aktuellt med ytterligare utredningar.

Så till sist en reflektion kring din arbetssituation, ”långa arbetspass vid skrivbord och dator”. Det här låter inte riktigt idealiskt med tanke på belastningen av nacke och skuldror. Symtom av den typ du beskriver är inte ovanliga när man har den belastningssituationen du beskriver under en längre tid. Som ett led i utredning och behandling bör en fysioterapeut och eventuellt också en arbetsterapeut se över din arbetssituation.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons