Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Jag utreds för glutenintolerans – hur slipper jag magbesvären?

16 feb, 2025
author Hanna Brännlund
Hanna Brännlund
Kvinna har magbesvär
Läsaren har magproblem och har även gått ner i vikt – i väntan på en utredning för glutenintolerans. Läkaren Hanna Brännlund svarar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblemBrand logo
Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblem

Jag har de senaste månaderna fått besvär med min mage: känner mig ofta uppblåst och har ont i magen. Jag har även fått annorlunda toalettvanor med diarré och lös avföring ofta. Jag tycker även att avföringen luktar annorlunda och har ändrat färg.

I början tänkte jag att det kanske var något jag hade ätit och att det skulle rätta till sig, men jag tycker tvärtom att det har blivit sämre. Jag har även gått ner något kilo i vikt. Förra veckan var jag därför hos min husläkare och har nu fått svaret att jag har misstänkt glutenintolerans och behöver fortsatt utredning. Vad innebär det? Ska jag göra några förändringar i kosten nu för att slippa besvären?

Annons

/Viola

Läkaren Hanna Brännlund: "Förändra inte något i din kost"

Glutenintolerans, eller celiaki som sjukdomen heter, är en autoimmun livslång sjukdom. Den innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Orsaken till sjukdomen är inte helt klarlagd men man tror att ärftlighet spelar in. Celiaki kan debutera i småbarnsåren men även vara latent i kroppen och sedan bryta ut när som helst i livet.

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Cirka 1 procent av befolkningen i västvärlden drabbas. Hos ungdomar i Sverige har antalet fall ökat till 3 procent de senaste åren.

Celiaki drabbar tunntarmen och innebär att immunförsvaret reagerar mot proteinet gluten. Reaktionen gör att slemhinnan i tunntarmen blir inflammerad och på sikt så försvinner tarmluddet som finns på insidan av tarmen och har som uppgift att ta upp näringen från maten vi äter. När tarmluddet helt försvunnit så blir det allt svårare för kroppen att ta upp näringsämnen och ju mer gluten man får i sig, desto mer skadas tarmen, vilket på sikt orsakar näringsbrist.

Annons

Symtom vid obehandlad celiaki:

  • Diarré och ont i magen.
  • Trötthet och nedstämdhet.
  • Ledvärk.
  • Viktnedgång.
  • Utslag i munnen.
  • Illamående och kräkningar.
  • Eksem och blåsor på huden.

Symtomen kan skilja sig mellan barn och vuxna som insjuknar i celiaki. Hos barn är de klassiska symtomen med diarréer och kräkningar samt dålig viktutveckling ofta de vi ser. Vuxna kan ha mer diffusa symtom och en vanlig sökorsak i primärvården är kronisk trötthet, där en utredning senare kan visa på celiaki som orsak. Det är inte heller ovanligt att celiaki upptäcks i samband med utredning av andra sjukdomar.

I ditt fall så låter det som att du har ganska uttalade besvär med magen och även viktnedgång, varför en snabb utredning är viktigt så att du får rätt diagnos och behandling. Vid utredning av misstänkt celiaki så tas initialt ett blodprov för att kunna påvisa en viss typ av antikroppar i blodet. Om blodprovet påvisar dessa antikroppar så är sannolikheten stor att man har celiaki, och tvärtom så kan avsaknad av dessa antikroppar utesluta celiaki.

Annons

För att säkerställa diagnosen så behövs ofta också ett vävnadsprov från tunntarmen som tas vid en undersökning som kallas gastroskopi. Så när du skriver att du fått lämna ett blodprov som inger misstanke om celiaki och att du nu väntar på fortsatt utredning så tänker jag att sannolikheten att du har celiaki är stor. Men du ska inte förändra något i din kost innan utredningen är klar eftersom det är viktigt att man får ett korrekt vävnadsprov från tunntarmen för att säkerställa diagnosen.

Behandlingen för celiaki är glutenfri kost för resten av livet. Då kommer tarmluddet att växa tillbaka i tunntarmen. När man börjar äta glutenfri kost så kommer tarmen successivt att läka och vanligtvis tar det några månader innan tarmluddet helt växt tillbaka. Men symtomen minskar ofta ganska snabbt efter att man börjat med glutenfri kost. Ofta så får man träffa en dietist efter att diagnosen är konstaterad för mer information och råd.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons