Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Kan halsmandlarna ge dålig andedräkt?

13 dec, 2024
author Hanna Brännlund
Hanna Brännlund
En kvinna som håller handen för munnen.
Foto:TT
”Lina” mår dåligt över att hennes andedräkt luktar illa. Kan det vara halsmandlarna som orsakar den dåliga lukten? Läkaren Hanna Brännlund ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Roligare promenader – träningsexperten Sandra Hiort tipsarBrand logo
Roligare promenader – träningsexperten Sandra Hiort tipsar

Fråga: Jag lider av dålig andedräkt och har sett att jag har som små vita klumpar eller proppar i mina halsmandlar. När jag petat bort dessa så märker jag att de luktar riktigt illa. Mina halsmandlar har även fullt med små gropar i sig, kan det vara därför det blir små illaluktande proppar där?

Jag har sällan ont i halsen eller andra besvär. Som ung hade jag däremot ofta halsfluss som krävde antibiotika. Det är väldigt jobbigt att ha dålig andedräkt och jag känner mig ibland socialt handikappad av det. Vad ska jag göra? Kan man operera bort halsmandlarna?

/Lina

Råd från en expert
Doktorn svarar

Läkaren Hanna Brännlund svarar: ”Kan bero på många olika saker”

Dålig andedräkt, halitosis, kan bero på många olika saker.
I de flesta fall kommer lukten direkt från munnen och beror på bakterieansamling på tänderna eller tungan. Alla kan vi ha dålig andedräkt ibland eftersom det är vanligt att det orsakas av starkt kryddad mat, tandproblem eller andra sjukdomar. En vanlig orsak till ihållande dålig andedräkt är muntorrhet. Om salivproduktionen är minskad och saliven mer trögflytande rengörs munnen inte lika bra och tillväxten av bakterier, som kan producera illaluktande ämnen, ökar. Av denna anledning har vi ofta sämre andedräkt på morgonen.

Annons

En annan vanlig orsak är att matrester och döda celler fastnar längst bak på tungan och då gynnar bakterietillväxt. Du har identifierat halsmandlarna som boven, vilket också är en känd orsak.

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Halsmandlarna kan se väldigt olika ut hos olika individer, vissa har stora gropiga halsmandlar. Inbuktningar och veck på halsmandlarnas yta gör att matrester, döda celler och bakterier lättare ansamlas. Det kan då se ut som små vita proppar, som luktar illa.

Du beskriver att du tidigare i livet haft många halsinfektioner, vilket kan ha gett dina halsmandlar mer ärrvävnad och veckbildning. Det är inte farligt och ökar inte risken för behandlingskrävande infektioner. Men kan som du beskriver ge besvär med illaluktande proppar och då orsaka dålig andedräkt. Man kan försöka peta bort propparna från halsmandlarna med ett rent finger eller en tops.

Annons

Att operera bort halsmandlarna är en ganska riskfylld operation med stor blödningsrisk. Den görs främst på grund av sömnrelaterade andningsstörningar på grund av infektionsrelaterade besvär. Jag skulle rekommendera dig att söka din familjeläkare på vårdcentralen för en bedömning och diskussion. Övriga orsaker till dålig andedräkt kan vara infektioner i näsa och bihålor. En del mediciner kan även orsaka muntorrhet, vilket kan ge sämre munhälsa och dålig andedräkt. Det kan vara en god idé att besöka en tandläkare eller tand­hygienist för att få en bedömning av tänder och munhälsa.

Bättre andedräkt – 3 råd

  • Borsta tänderna noga morgon och kväll samt rengör mellan dem. Borsta även tungan eller använd tandskrapa, ta det varsamt vid muntorrhet eller känslig tunga.
  • Undvik muntorrhet: drick vatten mellan måltider, tugga tuggummi med fluorid efter maten och använd salivstimulerande medel vid behov, till exempel sugtabletter.
  • Munvårdsprodukter innehållande zink kan minska dålig lukt.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons