Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Kärlkramp i hjärtat: Hur avgörs vilken operation det blir?

03 maj, 2023
Ett stetoskop som hålls mot en modell av ett hjärta.
Läsarens man har kärlkramp i hjärtat och det är ännu oklart vilken operationsmetod som ska användas. Nu frågar "U-B" läkaren Michael Seipel varför man inte bara väljer den enklaste. Så här svarar han.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Min man är 68 år och har kärlkramp i hjärtat. Han har varit på flera olika undersökningar, men det är ännu inte bestämt hur han ska behandlas. Man funderar på om det ska bli operation med ballong genom ett blodkärl eller operation där man öppnar upp bröstkorgen.

Jag har frågat runt bland dem i bekantskapskretsen som varit med om det här. Två har fått ballongsprängning och var fort på benen igen efteråt. En tredje var med om den stora operationen och återhämtade sig i flera månader. Varför använder man inte alltid den modernaste och enklaste metoden?
/U-B

5 bra vanor för hjärtatBrand logo
5 bra vanor för hjärtat

Läkare Michael Seipel svarar: "Vid hotande hjärtinfarkt kan operation förbättra flödet i kransartärerna"

Redan 1628 beskrev den engelske läkaren William Harvey hur hjärtat, likt en pump, driver blodcirkulationen. För att kunna utföra detta arbete måste hjärtat ha en egen blodförsörjning. Den kommer från kransartärerna, vilka utgår från kroppspulsådern, aorta.

Annons

Med tiden avlagras fett och kalk i kranskärlens innerväggar. Hur uttalat beror på ärftliga faktorer och individens livsstil. Processen kallas ateroskleros eller åderförfettning. Inlagringarna gör kärlen trängre och stelare så att blodet får svårare att passera. Följden blir mer eller mindre omfattande syrebrist i hjärtat. Det ger smärtor i varierande grad vid ansträngning och i värsta fall stopp i syreförsörjningen bortom förträngningen, det vi kallar för hjärtinfarkt.

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

I tidigt förlopp med åderförfettning kan man lindra symtomen med en kombination av läkemedel och ändrad livsstil. Vid större förändringar och hotande hjärtinfarkt finns olika sätt att förbättra blodflödet i kransartärerna.

Bypassoperation – blodkärl kopplas om

Den ”stora operationen” som du skriver, heter på fackspråk CABG, Coronary Artery Bypass Grafting. Det är en mer omfattande kirurgi där man öppnar bröstkorgen och permanent kopplar blodströmmen förbi förträngningarna i kransartärerna. Man använder då patientens egna blodådror från benet och ibland en pulsåder från bröstkorgens insida.

Annons

Operationen tar 2–4 timmar varav hjärtat står stilla i cirka en. Den sovande patientens blod syresätts via en hjärt-lungmaskin. Kroppstemperaturen sänks även till 28–32 grader för att skydda vävnaderna. Efter operationen är patienten kvar på sjukhus fyra till tio dagar beroende på hur man mår.

Under de första sex till åtta veckorna får man inte belasta armarna eftersom detta påverkar läkningen av bröstbenet. Tiden för att bli återställd varierar, men efter tre månader brukar man inte ha några besvär. I regel är man sjukskriven mellan åtta till tolv veckor.

Ballongvidgning – blodkärlet öppnas upp

Den andra ”enklare metoden” kallas PCI, Percutan Coronar Intervention. Här går man in via en pulsåder i ljumske eller handled till kransartärerna med en kateter. Via katetern förs en ballong till området kring förträngningen. Genom att blåsa upp ballongen ”klämmer man ihop” förträngningen, blodkärlet vidgas, och blodflödet förbättras.

Annons

För att säkerställa flödet kan man sätta in ett rörformat nät, så kallad stent. Ingreppet tar cirka två timmar och patienten kan gå hem samma dag, med två till fyra veckors sjukskrivning, om blödningen i ljumske eller handled är under kontroll.

Vilken metod man använder avgörs av de aktuella förhållandena i varje enskilt fall. Man tittar bland annat på var förträngningarna är belägna, hur utbredda de är, kransartärernas förlopp och eventuella andra faktorer kring patientens hälsotillstånd.

Till sist, vad gäller ”ny” respektive ”gammal” teknik är det inte så att utvecklingen för CABG stått stilla. Metoderna ­utvecklas ständigt och tekniken förfinas.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons