Jag är kroniskt hes och hostig – vad kan det bero på?
Fråga: Jag tänker inte så mycket på det själv längre men blir ibland påmind av närstående, så nu måste jag passa på att fråga: Vad kan ständig heshet och hosta bero på?
Jag harklar mig och småhostar mycket, även när jag inte är förkyld (vilket jag i och för sig också blir ganska ofta). Jag har aldrig rökt och har, vad jag vet, inte astma. Ibland känner jag mig torr i halsen.
Kan det ha med slemhinnorna i halsen att göra? Finns det någonting jag kan äta/göra?
/Solveig
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Viktigt att kolla upp"
Det låter inte som att du själv besväras så mycket av dina besvär varför du kanske inte heller då sökt vård och fått en bedömning. Generellt brukar vi dock råda att om man haft en ihållande heshet mer än tre veckor så ska det undersökas.
Orsaken till kronisk heshet kan vara knutor eller knottror på stämbanden vilka uppstår på grund av längre tids överansträngning av stämbanden. Om hesheten orsakas av stämbandsknutor så är behandlingen mot det röstterapi med talträning hos en logoped. Långvarig kronisk heshet kan ibland också orsakas av allvarligare orsaker som till exempel polyper eller cancer varför det är viktigt att man får en undersökning och bedömning.
Eftersom du beskriver besvär med hosta också utöver hesheten så är det viktigt att du får en bedömning av dina luftrör och lungor, då orsaken kan vara luftrörskatarr eller astma. Ibland kan också refluxbesvär vara orsaken till heshet och hosta, det vill säga att det är läckage av surt magsäcksinnehåll som kommer upp i matstrupen och retar halsen samt stämbanden. Vanligast är då att man också har besvär med halsbränna och sura uppstötningar.
Därför tänker jag i första hand att du ska kontakta din vårdcentral för att få en bedömning och eventuellt vidare utredning utifrån det du beskriver. Om allt är normalt om man kan utesluta att det rör sig om någon behandlingskrävande eller allvarlig orsak till dina besvär, så får man fundera på andra orsaker och hitta symtomlindrande behandling vid behov.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.