Läkaren: Din knöl kan vara en talgkörtelcysta
Jag har i flera månader haft besvär med en irriterande knöl i min högra ljumske. Tänkte först att det var en envis finne eller något liknande, men den har varit kvar länge och ger fortfarande besvär.
Första veckan var värst eftersom den var ganska stor och svullen. Det gjorde då ont att gå och att röra på sig men nu känner jag bara av den ibland, som att den skaver.
Ibland kan det komma vit/gul vätska från den om jag klämmer på den. Knölen är stor som min tumnagel och upphöjd. Jag börjar nu känna oro att det kanske är en farlig knöl som jag bör kolla upp. Vad tror du att det kan vara?
/Anna, 48 år
Läkaren Hanna Brännlund svarar:
Av din beskrivning av knölen som du fått i ljumsken att döma, misstänker jag att det är ett aterom du har. Ett aterom, också kallad talgkörtelcysta, är en vanlig godartad cysta fylld med talg. Orsaken är att det blivit en blockering i en talgbildande körtel i huden och när talget inte kan komma ut, ansamlas det i talgkörteln och bildar en knöl under huden.
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Talgkörtlar finns överallt på vår hud och är en del av hårsäcken, där ett hårstrå utgår ifrån. Talgkörtelcystor är därför vanligast där vi har flest hårfolliklar, det vill säga i hårbotten, på bålen, i nacken och underlivet. Men de kan uppstå över större delen av hudkostymen. Det är ganska vanligt att det kan bli en inflammation i en talgkörtelcysta, som då gör att den svullnar upp och ömmar, precis som du beskriver att du hade besvär med initialt.
Alla kan drabbas av en talgkörtelcysta, men vi vet att det kan finnas en viss ärftlighet och det är därför vanligare hos vissa. Även akne eller tillstånd som ger ökade svettningar kan öka risken för att drabbas. De allra flesta talgkörtelcystor läker ut av sig självt och kräver ingen åtgärd.
Om det uppstår en infektion i cystan, blir den svullen, röd och ömmande. Ibland kan cystan tömma sig spontant på talg och var, för att sen läka ut av sig självt. Men ibland kan en liten operation krävas. Du beskriver att det kan komma vätska när du klämmer på cystan, vilket då mest sannolikt är talg som kommer ut. Om en cysta inte läker ut av sig självt, och som i ditt fall ger besvär i flera månader, kan det bli aktuellt med en liten operativ åtgärd.
Jag tycker att du ska ringa din vårdcentral och boka in en tid för bedömning. Ibland kan cystan behöva tömmas och tas bort för att det ska kunna läka. Ett sådant ingrepp gör vi på vårdcentralen under lokalbedövning. Om det är en infekterad cysta som är fylld med var, görs ett snitt centralt i huden över cystan och man kan sedan klämma ut talg och var.
Om det är en talgkörtelcysta som inte är infekterad men fylld med talg och som på grund av sin storlek orsakar besvär med skav, kan hela cystan opereras bort. Om det är en talgkörtelcysta av större storlek eller om den sitter på en utsatt plats, till exempel i ansiktet eller underlivet, kan det ibland krävas remiss till en kirurgklinik.
En talgkörtelcysta är ofta lätt att diagnostisera. Det krävs ingen vidare utredning vid misstanke. Men om man har en knöl under huden som inte försvinner av sig självt, ska man alltid söka vård för en bedömning, då det ibland kan vara svårt att själv avgöra vad det är för typ av knöl.
En annan vanlig typ av knöl är lipom, som är en godartad fettknuta belägen under huden, men som ofta sitter lite djupare än en talgkörtelcysta. Det finns även andra knölar vi kan drabbas av som är ovanligare, och vissa även elakartade, varför det alltid är rimligt att få en professionell bedömning av en nytillkommen knöl, som inte läker ut spontant inom några veckor.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT/Shutterstock