Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Vad innebär det att ha saltbrist?

05 feb, 2023
En person som saltar en sallad
”Astrid” blev opererad för tarmcancer 2014 och efteråt sa läkaren till henne att hon kan få brist på salt. Nu undrar hon vad det innebär det att ha saltbrist? Så här svarar läkaren Michael Seipel.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag är en kvinna på 76 år som har en fråga om saltbrist. Det måste vara ovanligt eftersom de flesta får i sig för mycket salt. Jag blev opererad för tarmcancer 2014. Man gjorde något som kallas ileorectal anastomos så nu har jag inte längre någon grovtarm som tar upp vatten och salt. När jag frågade läkaren om jag kan få brist på något svarade han salt.

Det blev sedan behandling med cellgifter under fyra månader och många kontroller i fem års tid, med tätare mellanrum de första åren.

I dag känns allt bra och jag mår mycket bättre än före operationen. De enda mediciner jag tar i dag är Allopurinol 100 mg mot gikt och Atorvastatin 10 mg mot höga blodfetter.

Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

Nu har det gått åtta år. Jag märker ingen skillnad förutom när det är riktigt varmt. Då behöver jag lite extra salt och jag ser till att få det genom att äta bacon, salta nötter och lite vätskeersättning från apoteket. Något av saltet måste väl stanna i mig eftersom jag alltid blir extra törstig när jag tagit det här? Mitt blodtryck är normalt.

Annons

/Astrid

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården och har dessutom en egen mottagning där han inriktar sig. Han driver sedan många år tillbaka en egen mottagning där han inriktat sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Läkaren Michael Seipel svarar:

Det är glädjande att det blev ett så lyckat resultat av din tumörbehandling. Ileorektal anastomos innebär att man tar bort tjocktarmen/kolon, antingen helt eller ”kopplar ur den”, och kopplar ihop den nedre delen av tunntarmen, ileum, med ändtarmen, rectum. Förbindelsen, anastomosen, gör att man behåller kontinuiteten i tarmen och avföringen som då går den ”normala vägen” frånsett att den nu inte passerar tjocktarmen. En konsekvens av detta blir att upptaget av vätska och natrium, vilket äger rum i tjocktarmen, nu inte blir normalt. Följden kan i vissa fall bli vätske- och saltbrist.

”Natrium har en viktig roll när det gäller regleringen av kroppens vätske- och saltbalans”

Michael Seipel

När man talar om saltbrist avses oftast en brist på mineralet natrium. Natrium har en viktig roll när det gäller regleringen av kroppens vätske- och saltbalans. Det är precis som du säger att många av oss får i oss för mycket natrium genom saltet i maten. En följd av detta kan till exempel bli förhöjt blodtryck. Det motsatta, saltbrist, förekommer vid en rad olika sjukdomar som till exempel hjärtsvikt, tumörer (vilka påverkar kroppens hormonbalans), sjukdomar i binjurens bark och vid låg sköldkörtelfunktion/hypotyreos. Saltbrist kan också uppkomma i samband med vissa läkemedelsbehandlingar.

Annons

Även om du nu opererat bort tjocktarmen så har har din kropp förmågan att reglera salt- och vattenbalansen. Det sker i ett komplicerat samspel mellan hjärna, binjurar, njurar, hjärta och blodkärl. Tidiga symtom på saltbrist är saltsug, huvudvärk och trötthet. Du tycks ha lärt dig känna igen detta och du har även hittat bra fungerande metoder för att tillföra lite extra salt när det behövs.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT

Hälsotrender 2023: Nytt inom kost och träningBrand logo
Hälsotrender 2023: Nytt inom kost och träning
Annons