Läkaren: Så vet du om du har skabb – vanligaste symtomet
Jag har precis varit och hälsat på min dotter och hennes familj i en vecka. Efter att jag kommit hem så ringde min dotter och informerade om att ett av mina barnbarn har fått skabb och påbörjat behandling för det. Jag känner mig nu orolig för att jag har smittats och undrar om jag också behöver behandling? Behöver jag kontakta min vårdcentral för detta eller hur gör jag? Jag har inga besvär med klåda som mitt barnbarn haft. Jag mår bra i övrigt förutom denna oro och äter inga mediciner.
/Lena
Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Symtom på skabb är klåda"
Du skriver att du inte har några besvär med klåda, vilket gör att jag tänker att du kan känna dig lugn i nuläget, och att du sannolikt inte är smittad. Det vanligaste symtomet på skabb är nämligen klåda och ofta är klådan som allra värst på kvällar och nätter.
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Skabb är en hudparasit, ett kvalsterdjur som kallas Sarcotes scabiei var hominis. Skabbdjuret gör gångar i hudens yttersta lager där de också lägger sina ägg. Klådan uppstår på grund av en överkänslighet mot skabbdjuret och dess avföring som den lägger under huden.
Man kan bli smittad genom direktkontakt, men det krävs minst några minuters direktkontakt hud mot hud för att skabbdjuret ska kunna förflytta sig. Skabb kan alltså smitta mellan familjemedlemmar om man till exempel delar säng eller sitter tätt tillsammans.
Ute i samhället, på skolan eller på arbetet, är det liten risk att smittas av skabb. Djuret kan endast överleva i upp till två dygn utanför kroppen och blir successivt försvagade samt smittar inte lika lätt utanför kroppen.
Skabb är vanligt och globalt så smittas 150–250 miljoner personer årligen. Skabbinfektioner är vanligare i situationer med trångboddhet och är vanligare under vinterhalvåret, men hör inte samman med sviktande hygien.
Symtom vid skabbinfektion:
- Svår klåda, främst under kvälls- och nattetid. Klådan debuterar 2–6 veckor efter smittotillfället.
- Rivmärken på huden.
- Ibland uppstår små blåsor och knottror.
- Skabbgångar ses ofta mellan fingrar, på handleder och tår.
Skabbdjuret är väldigt litet, cirka 0,3–0,4 millimeter, och därför väldigt svårt att se med blotta ögat. De små gångarna skabbdjuret gör i hudens yttersta lager kan ibland ses som röda sträck på hudkostymen. Gångarna är ungefär en centimeter långa och smala som trådar.
Diagnosen ställs genom att undersöka huden noggrant och hitta kvalsterdjuren samt se skabbgångarna i huden. Med hjälp av en nål kan skabbdjuret plockas fram och tittas på i förstoring.
Så innan eventuell behandling är det viktigt att man får rätt diagnos. En skabbinfektion ska alltid verifieras av en läkare. Det finns flera andra tillstånd och sjukdomar som kan orsaka liknande symtom med klåda.
I ditt fall så kan det bli aktuellt med behandling om det är så att du får besvär med klåda. Eftersom det kan dröja upp till sex veckor innan klådan debuterar från smittotillfället så får du vara observant ifall den tiden inte passerat ännu.
Behandling av skabb sker med Tenutex, en lösning som appliceras på hela kroppen bortsett från huvudet. Den ska sitta kvar ett dygn innan den tvättas bort. Personen som är drabbad av skabb och har fått det verifierat vid en undersökning ska behandla med Tenutex i två omgångar med en veckas mellanrum. Familjemedlemmar som också har symtom samtidigt ska också behandlas i två omgångar medan familjemedlemmar utan symtom endast behöver en behandlingsomgång.
Hoppas att jag stillat din oro och svarat på dina funderingar. Eftersom du i nuläget inte har några besvär så kan du gott avvakta och förhoppningsvis har du inte blivit smittad. Om du ändå skulle drabbas av klåda så tycker jag att du ska boka en tid på din vårdcentral för undersökning, och då berätta att ditt barnbarn nyligen har haft skabb.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT/Shutterstock