Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Läkaren: Så hanterar du ångest och katastroftankar

04 dec, 2024
author Christina Lundell
Christina Lundell
Orolig kvinna med huvudet vilande i ena handen.
Ångest och katastroftankar har tagit över Ruths vardag och hon känner sig personlighetsförändrad. Läkaren Christina Lundell ger råd om möjliga orsaker och vägar till ett bättre mående.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Vad är ångest? – Anders Hansen förklararBrand logo
Vad är ångest? – Anders Hansen förklarar

Fråga: Jag är en kvinna i 50-årsåldern som alltid ansett mig ha ganska lång stubin, kunnat ha många bollar i luften samtidigt och sett positivt på livet. Men sedan någon månad tillbaka klarar jag knappt av några intryck alls längre. Att vara bland folk, eller att ytterligare en sak tillkommer på att göra-listan ger mig sådan ångest. Jag vill då bara släppa allt och gömma mig under täcket i sängen. Det har verkligen gått ut över min produktion på jobbet.

Har också börjat få en massa skräckscenarion gällande allt, exempelvis nu att jag ska få sparken på jobbet. Det inträffar även om jag försöker att som innan se saker positivt. Det kan även till exempel vara så banalt att jag drar ett skämt för min man och han inte skrattar, då hoppar min hjärna direkt till ”han tycker inte om mig längre” och jag ser en skilsmässa framför mig på näthinnan. Hur kan min personlighet ha förändrats så mycket? Kan jag på något sätt komma tillbaka till den jag var innan? /Ruth

Annons

Läkaren Christina Lundell svarar: "Börja bena ut ditt själsliga mående"

Du har förändrats, blivit mer känslig, fått sämre självförtroende och du målar upp katastrofscenarier för dig själv som jag anar att du själv förstår inte är sannolika.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Förändringen har hänt nyligen, en månad bara, och är påtaglig.

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Ibland har den här typen av känslor med kroppen att göra, ibland är det själen som spökar. Det är inte enkelt att veta vad som orsakat ditt förändrade stämningsläge.

Var det någon speciell händelse som utlöste förändringen? Något eller någon som drog undan mattan för din trygghet? Eller är det mer en molande känsla av meningslöshet? Det låter som att det ligger en våt filt över ditt mående. Man är inte vaccinerad mot nedstämdhet och oro bara för att man passerat 50-årsstrecket. Det verkar klokt att börja bena ut ditt själsliga mående.

Annons

Klimakteriebesvär kan påverka vår psykiska hälsa

Råd från en expert
Doktorn svarar

Är det så att du också sover sämre, har vallningar eller andra klimakteriebesvär? Det är inte helt ovanligt att kvinnor med omfattande klimakteriebesvär också beskriver psykiska symtom, ökad stresskänslighet eller sämre självkänsla. I de fallen kan hormonbehandling hjälpa, men dina besvär började så plötsligt att det är en osannolik förklaring.

Sammanfaller de här känslorna med att din ork blivit försämrad, att din kropp inte hänger med? Man behöver utesluta fysisk sjukdom, till exempel kontrollera att sköldkörteln fungerar och utesluta blodbrist.

Det är svårt att ge ett riktigt enkelt svar på din fråga, Ruth. Men det är inte din personlighet som har förändrats utan det är någonting som stör dig och som gör livet svårare just nu.

Att du verbaliserat vad som förändrats och hur det påverkar dig är en viktig nyckel för att komma till rätta med dina besvär.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons