Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Min handled gör ont – vad kan det vara?

16 mar, 2025
author Sandra Hiort
Sandra Hiort
Läsaren tror att hon har fått en akut inflammation i handleden. Smärtan kommer några gånger per år och begränsar henne i vardagen. Träningsexperten Sandra Hiort ger svar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är den nya diagnosen långvarig smärtaBrand logo
Det här är den nya diagnosen långvarig smärta

För ett par år sedan började jag få någon slags akut inflammation i handleden. Jag hade inte skadat den, men kanske överansträngt den. Helt plötsligt gjorde det så ont att jag hade svårt att tvätta ansiktet, och inte kunde hålla min kille i handen. Efter Ipren-gel och Ipren-tabletter i ett par dagar blev det bättre.

Det här har upprepat sig kanske 2-3 ggr per år. Jag kan inte längre stå i planka eller lägga tyngd över handleden. Jag håller på med yoga men har de sista åren försökt göra de övningar som går på knogarna, i stället för att ha handflatan i marken. Hunden går bra, det är en annan vinkel.

Annons

Jag har gått till en sjukgymnast som gissade på ganglion men jag känner ingen knöl. Det är vänster hand och jag är högerhänt, snart 40 år gammal. Vad kan ha hänt och vad kan jag göra? Jag saknar yogans akrobatiska inslag.

/Sofia

Sandra Hiort, MåBra:s expert inom träning svarar:

Så bra att du varit hos fysioterapeut, det är en jättebra början. Men jag skulle råda dig att fortsätta söka hjälp tills du har fått reda på vad det egentligen rör sig om. Om inte annat för att slå fast att det är just ganglion det rör sig om, och i så fall hur du bäst tar hand om det.

När du har fått koll på läget och fått okej på att fortsätta utmana handleden i ”akrobatiska inslag” så är ju knogarna ett alternativ, precis som du är inne på. Det kan också hjälpa med så kallade push up-bars. Det är som små handtag man håller i, man kommer upp några centimeter ovanför golvet, och de gör att man inte behöver böja handlederna i samma utsträckning. (För en del funkar det att hålla kring stående yogablock på liknande sätt.)

Annons

Något annat du kanske kan vara hjälpt av är att värma upp handlederna ordentligt före belastning. När man belastar sina handleder kan det också hjälpa att tänka på hur man gör det. Tänk jämnt fördelat över fyra punkter i handflatan. Under pek- och lillfingret, samt vid tummens bas och rakt över från den. Tänk att du vill trycka ner alla fyra punkter, utan att sjunka ner helt med hela handflatan. Sprid ut fingrarna så de spretar utan att överdriva, så det känns stadigt. Testa att även ner fingertopparna lätt. Prova dig fram vad som funkar för dig!

Många upplever att de får ont i handlederna i den här typen av övningar, utan att ha något specifikt besvär. Då är det bra att stärka handleder, och underarmar. Till exempel genom att hålla i sig med händerna i en stång ovanför huvudet och hänga där en stund. Eller genom att ha en lätt hantel eller liknande i handen, lägga armen på ett bord så handen hamnar utanför bordskanten och sedan jobba med handen i olika riktningar. Vinkla upp, vinkla ner och vrida i sidled åt bägge håll. Det här kan man göra lite i taget, några gånger i veckan. Man ska inte gå ut för hårt. Hoppas du snabbt hittar hjälpen du behöver för att komma vidare!

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons